Разработиха метод на лечение на диабет тип 1 чрез въвеждане на клетки, образуващи инсулин, директно в очите.

Диабет тип 1 се развива, тъй като имунната система разрушава бета клетките в Лангерхансовите острови в панкреаса.

Инсулинови клетки в очите образуват инсулин при диабет тип 1

Тези клетки образуват инсулин. На фона на неговия недостиг се развива диабет, който е невъзможно да се излекува – болните трябва редовно да си бият инсулинови инжекции.

Идеята на имплантация на донорските клетки от Лангерхансовите острови в очите на човек не е нова. Но до настоящия момент основен проблем е отхвърлянето на клетките – половината от тях загивали след няколко дни.

Препаратите за потискане на реакцията на имунната система предизвикват тежки странични ефекти под формата на повишена уязвимост пред инфекции и опасност от рак.

По нов метод донорските клетки, получени от трупа, се въвеждат в предната камера на очите – това е изпълнено с течност пространство между вътрешната повърхност и зеницата.

„Имунна привилегия” на предната част пречи на отхвърлянето

Тази област на организма както матката, така мозъка, има т.нар. „имунна  привилегия”- реакцията на имунната система на чуждите тела е по-слабо изразена, а това означава, че имплантираните клетки няма да бъдат незабавно унищожени.

Тази особеност на очите ги предпазва от увреждания, които могат да предизвикат възпаление и подуване на тъканите при реакции на имунната система.

Цялата процедура отнема не повече от 25 минути. Група пациенти тестват новата процедура. Всички те приемат имуносупресори, потискащи реакцията на отхвърляне, тъй като са с трансплантирани бъбреци.

В бъдеще учените се надяват, че това няма да е необходимо. В рамките на половин година участниците в проекта ще бъдат наблюдавани от лекари.

Изследвания върху животни показват много добри резултати. При трансплантация на бета-клетки на павиан с диабет тип 2 след 3 месеца синтезът на собствения инсулин се увеличава.

Така била намалена с 60% нуждата от инсулинови инжекции. Зрението на животното не пострадало.

Ако се постигне това и при клинични изпитвания с участие на хора, то това би било най-добрия метод, който е и без странични ефекти.