С израстването на детето ви е съвсем нормално то да започва да проявява характер. Не един път сте ставали свидетели на различни прояви на инат – от тръшкане и рев в магазина, защото не желаете да му вземете нещо до отказ от ядене или учене. Ситуациите са много различни и са постоянен спътник в ежедневието на повечето родители.

Това отстояване на мнението и проява на темперамент е нещо съвсем нормално и не бива да ви притеснява чак толкова. По този начин вашето дете израства чрез всички бели, занимания и упорства. Всъщност инатът е вроден във всеки човек, като при някой е по-изразен, а при друг не толкова и представлява стремежът му към повече самостоятелност.

Така е и с вашето дете. Трябва да се научите да имате правилен подход, който включва най-вече изясняване на проблема. В никакъв случай не крещете на малчугана си в подобна ситуация. Виковете могат само да предизвикат още по-голямо раздразнение у него.

Опитайте се да разберете какво поражда конкретното поведението у детето. Говорете с него. Инатът може да е резултат от липса на внимание, страх или просто прищявка. Когато отказва да се храни причината може да бъде в самата храна. Разберете какво му харесва, защото като всеки човек и детето си има предпочитания.

Ако не желае да учи може би му трябва помощ, защото уроците са му твърде трудни. Разбира се стои и възможността те да са твърде лесни и да не представляват интерес, тогава го занимайте с нещо, което му харесва като награда след като си научи.

В случаите на рев, крясъци и тръшкане на публични места трябва да проявите търпение и да не бъдете крайни в реакциите си. Отдръпнете се на страни и подробно обяснете на детето, защо не трябва да се държи по този начин. Ако сте твърде ядосани от поведението му, е по-добре да изчакате малко докато се поуспокоите. Тогава ще имате възможност, без да повишавате тон да му обясните, че се държи лошо или защо няма да получи каквото иска.

Осъзнайте добре ролята си на родител. Възпитанието на детето започва с вас и не очаквайте бабите, възпитателките в детските градини или учителките в училище да се заемат с него вместо вас.

Ваша отговорност е да поставите ясни правила и граници пред детето си. То трябва да разбере, че всяко поведение извън правилата ще породи и ответна реакция за него. Обяснете му какво ще се случи, ако се държи лошо и какви наказания го очакват.

Освен това вие трябва да следите стриктно за това дали се изпълняват правилата от детето ви. В никакъв случай не отстъпвайте от тях, все пак вие сте ги определили. Всяка отстъпка, ще втълпи на малчугана, че може да проявява инат и да има неприемливо поведение, което може да му се разминава без последици.

Съветваме ви да не използвате изрази от рода „ Защото така казвам“ или „Защото така аз искам“. Вашето дете няма нужда от заповеди, а от обяснения и то по-подробни, за да може то да ги осмисли и приеме, а не да се съпротивлява.

Не на последно място разберете, че страхът от наказание няма да постигне толкова добър ефект, колкото поощренията. Когато детето ви се държи добре го похвалете и наградете. Така само ще започне да се държи по желания от вас начин т.е покажете на магарето моркова, а не тоягата.