Заразяването с рак не е възможно, но някои инфекции могат да доведат до онкологични заболявания, ако не се лекуват.

Днес на медицината са известни само няколко провокатори. От някои ни предпазва своевременната ваксинация, от други – спазване на елементарни хигиенни правила.

Във всеки случай е важно заболяванията да не се лекуват, при подозрение за инфекцията да се направи изследване и да се започне лечение.

Кои са инфекциите потенциални провокатори на рак

1.Вируси на хепатит Б и С

Още е жива заблудата, че вирусните хепатити В и С. Тези вируси се предават не само по полов път, но и чрез контакт с кръвта на вече заразен човек.

Това означава, че рисковани са стандартни манипулации като маникюр, бръснене, козметични процедури, прегледи при зъболекар, ако се използват нестерилни инструменти.

Също на риск са изложени и тези, които пренебрегват противозачатъчни.

Ако вирусният хепатит не се открие своевременно и не се лекува, острият процес преминава в хронична форма. На свой ред може да доведе до цироза и дори до рак на черния дроб.

В първите стадии хепатитът протича безсимптомно, и често пациентите търсят лекарска помощ, когато патологичният процес вече е стигнал далеч.

За да избегнем развитието на тези опасни инфекции, трябва да спазваме елементарни правила за безопасност – да избягваме използването на чужди бръсначи, режещи предмети, медицински инструменти и такива за маникюр.

Второ, да не пропускаме задължителните ваксинации – ваксината против хепатит Б се прави още в първите часове след раждането, а след това се поставя и втора доза, и се осигурява надеждна защита от инфекции.

При подозрения за инфекция с хепатит С може да се направи изследване за антитела към вируса на хепатита. Ваксина срещу това заболяване няма, но съвременното лечение, което се покрива от НЗОК напълно осигурява до 95-97% вероятност от пълно излекуване и изчистване от вируса.

2.Вирус на Епщайн-Бар

Това е провокатор от групата на ентеровирусите, който в повечето случаи води до развитието на инфекциозна мононуклеоза. По своите симптоми болестта напомня на обикновена настинка – висока температура, хрема, болки в гърлото, нехарактерно възпаление на лимфните възли.

Също има данни, че е свързана със синдрома на хроничната умора. Особеност на този тип вирус е, че не предизвиква гибел на клетки, а напротив, стимулира тяхното делене.

Така може да се отключи злокачествено заболяване на кръвните клетки. Освен това има данни, че вирусът е с важен принос за развитието на рак на носоглътката.

За активиране на дейността на вируса спомагат различни фактори – отслабване на имунитета, простудни заболявания – затова е толкова важно да се открие вирус, който е станал причина за неразположението.

Изследване на антитела към вируса ще позволи своевременно започване на лечение.

3.Helicobacter pylori

Това е бактерия с форма на спирала, която обитава долната част на стомаха, преминава към дванадесетопръстника. Смята се, че до 75% от случаите на рак на стомаха са свързани именно с тази бактерия.

Заразяването е с възможно с хигиенни предмети, съдове, а също и по въздушно-капков път. Специфични симптоми при тази инфекция няма, по-скоро те са обичайните за всяка болест на стомаха – болезнени усещания под лъжичката, киселини.

Симптоми е възможно изобщо да няма. Увреждането на лигавицата, което е постепенно от момента на заразяването, може да доведе до развитие на рак на стомаха.

При проблеми със стомаха е желателно да се направи консултация с личния лекар, който дава направление за гастроентеролог.

Най-съвременното изследване е уреазен дихателен тест, който се основава на способността на бактериите да образуват ензимът уреаза. По активността на този ензим може да се съди за активността на процесите на жизнената дейност на H. Pylori.

4.Паразити

Паразитните плоски червеи от рода описторхите живеят в някои видове риби, обитаващи реките на Югоизточна Европа. Описторхоза е паразитоза, която се развива от сурова или недобре преработена термично речна риба.

Най-големият проблем с това заболяване е, че заразеният не усеща симптомите на болестта, и се открива случайно.

Още една опасност, която представляват тези червеи, е риск от развитие на онкологично заболяване. Последните научни трудове откриват връзка между описторхоза и развитие на рак на жлъчните пътища.