Продължителните епилептични припадъци са най-честата спешна неврологична ситуация при деца, при които се налага хоспитализация.

Фенотоин – неефективен при всички деца антиконвулсант

Гърчовете са потенциално смъртоносни – умират до 5% от пострадалите деца, а 1/3 страдат от дългосрочни усложнения в резултат на увреждане на главния мозък.

Важно е да се отбележи, че колкото по-продължителен е пристъпът, толкова по-голяма е вероятността от дългосрочни усложнения.

При тежки припадъци първия етап на лечение – бензодиазепини, спират припадъците само при 40-60%.

Препаратите, които се изписват във втория етап досега е бил антиконвулсанта фенитоин, но неговото приложение никога не е било изучавано в мащабно рандомизирано контролирано изследване.

Но сега се появиха резултати от научен труд, проведен от изследователската мрежа PREDICT в 13 отделения за спешна помощ в болници в Нова Зеландия и Австралия с участие на 233 деца на възраст от 3 месеца до 16 години, болни от епилепсия.

Учени от университети в Австралия сравняват фенитоин с по-съвременния антиконвулсант леветирацетам, който се използва като ежедневно лекарство за профилактика на конвулсии.

В миналото обаче не е тестван по необходимия начин за лечение на тежко продължителни гърчове.

Изследователите установили, че при индивидуален преглед тези лекарства са еднакво добри – двете са с умерен успех /50-60%/ за прекратяване на продължителния пристъп.

Това, което е поразително, лечението с един препарат, а след това и с други увеличавало вероятността от успешно преустановяване на пристъпа до 75 и повече %.

В миналото децата, на които не помагал препаратът във втората фаза на лечението, следвало да бъдат интубирани и да преминат на изкуствено дишане.

С фенитоин  и леветирацетам давани един след друг, изследователите постигнали двойно намаляване броят на децата, които се изпращали в реанимация.

Това лечение повишава вероятността от по-бързо възстановяване и връщане към нормалния живот на децата.

Преразглеждане на препоръките при епилептични припадъци

Проведеното изследване променя общоприетата медицинска практика. Разработват се нови ръководни принципи /водещи препоръки/ по отношение на третирането на тежките епилептични припадъци при деца в Нова Зеландия и в Австралия.

След публикуването на изследването се очаква преразглеждане на ръководствата за лечение на епилептични припадъци при деца и в Европа и САЩ.