Учени предупреждават за потенциалната опасност от инсулина за човешкия живот. До това заключение изследователите достигнали, след като установили наличие на инсулин в състава на токсина на охлювите „конус“ – едва ли не най-отровните животни на земята.

Инсулиновите инжекции, които играят ключова роля при усвояването на глюкозата от кръвта, са спасили много човешки животи. Въпреки това учените предупреждават, че в някои случаи този хормон може да бъде изключително опасен.

По-конкретно, инсулинът бил открит в състава на охлювите от вид „Conidae“, които са отровни хищници. Тяхната отрова представлява смъртоносна опасност дори за човека.

Според учени, излишното количество инсулин, съдържащо се в отровата на тези охлюви, попадайки в кръвта на жертвата, предизвиква рязко понижаване на нивата на глюкозата в нея, което предизвиква шок и загуба на съзнание. Така тези хищници парализират своята жертва по време на лов.
Учените планират да продължат изследванията си в тази насока.

През изминалата година учени от Харвардския университет успяха да открият възможен начин на лечение на болните от диабет първи тип.

Те отгледали клетки, аналогични на здрави клетки на задстомашната жлеза и по този начин дадоха надежда на милиони хора, страдащи от това нелечимо заболяване, по света.

Може би съвсем не е изненадващо, че този пробив в медицината беше осъществен от учени от Харвардския университет.

Екипът от изследователи, провел изследването, е бил ръководен от професор Дуг Мелтън, който е посветил повече от 20 години от живота си в търсене на лекарство срещу диабет тип 1. Той започнал провеждането на изследвания в тази насока, след като такава диагноза била поставена на неговия малък син.

Екипът от учени, ръководен от него, успял да култивира и трансплантира клетки, подобни на тези на панкреаса, които синтезират инсулин. При това тези клетки могат да извършват този процес самостоятелно без допълнителна стимулация.

Така хората с тази тежка диагноза могат завинаги да се откажат от инсулиновите инжекции, а процедурата по тяхното поставяне към настоящия момент им се налага да извършват почти ежедневно. За това е достатъчно да бъдат трансплантирани инсулин-процудиращи клетки в организма на болните от диабет.

Професор Мелтън съобщи, че сега провежданото от него изследване се намира във фаза на предклинични изпитвания, когато бета-клетките се трансплантират в организма на животни, включително и на примати, чието ДНК се различава само с 1.5% от това на човека.

До завършването на научните изследвания не остава много. И засега прогнозите са успокоителни – клетките, трансплантирани на животни вече няколко месеца продължават да синтезират инсулин.
При автоимунното заболяване „захарен диабет първи тип“ клетките на панкреаса престават секретират инсулин, който хормон отговаря за регулирането на нивата на глюкозата в човешкия организъм. К

Към настоящия момент за хората с такава диагноза, както беше вече посочено, е достъпен само един изход – поддържането на нивата на глюкозата с помощта на инсулинови инжекции.

И освен, че се налага всеки ден да бъдат поставяни, дозата инсулин трябва да бъде много точна, в противен случай е възможно проявление на различни усложнения.

И въпреки че това заболяване не е толкова разпространено, колкото диабет от втори тип, само във Великобритания от него страдат над 400 хиляди души, като на най-голям риск са изложени представителите на младото поколение. А България е единствената държава в ЕС, в която НЗОК не покрива изобщо лечението на това заболяване, засягащо най-често деца.