Употребата на мед по-рано се препоръчваше като начин за замяна на захарта в хранителния режим, въпреки това диетолози от Великобритания установили, че всъщност пчелният продукт не е здравословна храна.

Известно е, че обикновената рафинирана захар, тоест захарозата, се усвоява от клетките на човешкия организъм, като от задстомашната жлеза се секретира инсулин.

Диетолозите отбелязват, че в състава на меда влизат 55% фруктоза или плодова захар, която се преработва в черния дроб на човека.

Реакцията на организма на меда не се отличава от тази при прием на обикновена рафинирана захар, поради това диетолозите смятат, че всички твърдения за ползите за здравето от употребата на мед не отговорят на действителността.

Оказва се, че след употребата на този пчелен продукт или храни, които го съдържат задстомашната жлеза секретира инсулин, а човешкият организъм активно натрупва мазнини, от които телесната му маса се покачва.

Поради това хората, употребяващи фруктоза в големи количества, се изложени на повишен риск от затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, а също и на патологии на черния дроб като например стеатоза или омазняване на този орган.

Освен това, вероятността от развитие на заболявания при употребата на мед е същата, както при употребата на храни, в състава на които влиза рафинирана захар.

Резултатите от научните изследвания показват, че употребата на фруктоза се отразява неблагоприятно на количеството минерали, които организмът на човека успява да усвои от храната.

Експертите по хранене също установили, че в меда има повече калории, отколкото в захарта и една чаена лъжичка мед, закупен от търговската мрежа, съдържа 22 килокалории, а същото количество захар – само 16 килокалории.

Полезните хранителни вещества човек може да си осигури от мед, който е бил извлечен от пчелин и не е бил подлаган на обработка впоследствие. Въпреки това този пчелен продукт, закупен от търговската мрежа, е по-богат на ниацин, рибофлавин, тиамин, витамин В6 от натуралния.

Диетолозите също така установили, че употребата на меда може да доведе до разрушаване на зъбите и развитие на кариес.

Този пчелен продукт може да бъде и вреден за кожата, тъй като глюкозата, фруктозата и въглехидратите, които влизат в състава на меда могат да станат причина за нарушаване на процесите на образуване на колаген.

Освен това учените препоръчват да не се употребява захар в големи количества, тъй като на практика тя няма хранителна стойност.

Следва да се напомни, че експертите на Световната здравна организация намалиха препоръчителното количество захар, което човек може да употребява за денонощие, до 6 чаени лъжички.

А във Великобритания за безопасно количество на денонощие захар се счита до около 50 грама за жените и 70 грама за мъжете.

Като допълнение може да се посочи фактът, че проучването на диетолозите е проведено във Великобритания, където медът се различава по състав от този в България, а и освен това още през 2013 година Европейския комитет на селскостопанските организации Copa-Cogeca призова Европейската комисия да вземе мерки по въпроса с вноса на европейския пазар на евтин мед от Китай, за който имаше съмнения, че е с много ниско качество.

И в тази връзка е възможно британските диетолози да използвали мед, внесен от Китай, за провеждането на тяхното изследване, което до голяма степен би допринесло и за достигането неправилни заключения.