„Ще получа удар” – тази фраза вероятно много от нас са чували от емоционални хора, които са в състояние на нервна възбуда или стрес. Какво е това – предупреждение за реална опасност за здравето или емоционално кокетство за привличане на вниманието на околните?

Да напомним, че в отминалите времена под апоплектичен удар се е разбирал именно инсулт – нарушение на мозъчното кръвообращение. То може да се развива в 2 варианта.

В първия случай – исхемичен инсулт, е заради запушване на кръвоносния съд в тъканите на мозъка – с тромб, например, в резултат на което кръв не постъпва в него, развива се исхемия и нервните клетки загиват.

Във втория случай – при хеморагичен инсулт се разкъсва кръвоносен съд в главния мозък, това води до загиване на околните тъкани.

На 29 октомври се отбелязва Световният ден за борба с инсулта Lechenie.bg се опита да разбере дали стресът може да има толкова разрушителни последствия.

Посттравматичен стрес, ТИА и инсулт

Инсултът често е последствие от тежки стресови разстройства. Този факт е доказан от учени от Университета на Северна Каролина. Те си поставят за цел да изяснят причините за развитие на инсулт при млади хора в разцвета на силите – на възраст от 18 до 45 години.

На тази възрастова категория се падат 14% от всички исхемични инсулти. Заболеваемостта в тази група рязко нарасна през последното десетилетие.

В изследването участвали ветерани от бойните действия, тоест хора, които страдат от посттравматичен стрес. 1/3 от хората, участващи във военни конфликти, имат тази диагноза в анамнезата.

Характерни са повишена тревожност, гневни изблици и раздразнителност, спомени, нощни кошмари и т.н.

Към началото на изследването, в което взели участие повече от милион бивши военни, служили в Ирак и в Афганистан, нито един от тях не е страдал от инсулт или от транзиторна исхемична атака.

През следващите 13 години наблюденията на ТИА се развиват при 766 души, а исхемичният инсулт – при 1877. Изчисленията показват, че при хората с посттравматично стресово разстройство рискът от развитие на ТИА е с 2 пъти по-голямо, отколкото по-разпространените фактори, сред които диабет и сънна апнея.

При бившите военни с посттравматичен стрес вероятността от инсулт била с 62% по-висока, отколкото при цивилните, страдащи от затлъстяване или при пушачи.

Участниците с посттравматичен стрес пушели повече, по-рядко ходели на фитнес и като цяло водят нездравословен начин на живот.

Но дори и след отчитане на факторите - депресия, тревожност, злоупотреба с алкохол и наркотици рискът от развитие на инсулт и ТИА били с 36% и съответно 61% по-високи, отколкото при хора без посттравматичен стрес.

Черешката на тортата е твърдението на учените за това, че мъжете с посттравматичен стрес по-често получават инсулт от жените.

Финанси и стрес

ПТСР – сериозно психично разстройство, което обикновено се развива в резултат на многократно повтаряща се стресова ситуация.

Това може да бъде война, редовно сексуално или психологическо насилие. Тоест ситуации, с които средностатистическият човек много рядко се сблъсква.

Повечето от нас обаче си имат и други поводи за стрес, които могат да доведат до инсулт. Например, финансови проблеми.

Съвсем скоро се появи изследване на учени от Университета на Денвър, в което нагледно се демонстрирало, че проблемите с финансите също може да са рисков фактор за инсулт.

Как скритият стрес убива артериите

Стресът далеч невинаги е с изразени форми. Едни хора крещят, плачат, бранят се, хвърлят предмети в стената и в опонента – и като цяло така се държат, че веднага става ясно, че човекът страда от стрес.

Обществото не приветства толкова бурни проявления на емоции. Учим момчетата да не бъдат истински мъже и да не плачат, а момичетата да се стремят към образа на желязната лейди, която винаги се държи като кралица.

Ново изследване обаче показва, че жените на възраст от 40 до 60 години, които потискали емоциите и не позволявали на околните да ги видят разгневени, имат по-изразени признаци на атеросклероза на сънните артерии. Тези кръвоносни съдове доставят до 75-80% от кръвта в мозъка.

И колкото повече жените се адаптират спрямо интересите на другите, жертвайки собствените си, толкова по-приемливо се държали те за обществото.