Романтична вечеря, добро настроение и жената на мечтите – всичко това не просто намеква, но и директно насочва към прекрасен завършек на вечерта. Но понякога това не се случва. И не е, защото жената не е готова за продължение, напротив.

Еректилната дисфункция е по-разпространено явление, отколкото повечето от нас си мислят. Според статистиката всеки 3-ти мъж понякога има засечки в леглото.

Всъщност сериозните проблеми с ерекцията - неспособност за достигане на оргазъм или поддържане на ерекция през целия полов акт, не са толкова често срещани сред силния пол. В повечето случаи това е свързано с възрастта.

Според данни от изследванията, с еректилна дисфункция се сблъскват около 4% от мъжете на възраст 50 години, и почти 50% от мъжете над 75 години.

Кои са невидимите причини за слаба или липсваща ерекция

1.Алкохол

Слуховете са верни. Прекаляването с алкохола може да предизвика проблеми с ерекцията. Спиртните напитки се определят като депресант.

Отслабват способността ни да мислим, да говорим и ефективно да се движим, а едновременно с това понижават настроението и допринасят за намаляване на сексуалното желание, като непосредствено влияят на еректилната функция.

Изследванията показват, че при продължителна злоупотреба с алкохол може да се стигне до дългосрочна еректилна дисфункция.

2.Презервативи

Изследвания потвърждават, че презервативите могат да попречат на някои мъже да си задържат ерекцията. При проведен през 2006 г. експеримент 37% от участниците в експеримента се сблъскват с проблеми с ерекцията при слагането на презерватива или при секс с него.

Сексът без предпазни средства не е най-добрият начин за разрешаване на проблема със слабата ерекция. Използването на презерватив с необходимите размери или търсене на подходяща марка са по-правилна тактика за поведение.

3.Заболявания на венците

Какво е общото между венците и пениса? На пръв поглед нищо. Но според изследване, публикувано в списание Sexual Medicine, хроничното възпаление на пародонта може да доведе до увеличаване на риска от еректилна дисфункция.

Заболяванията на венците неблагоприятно повлияват на общото здравословно състояние, и са директно свързани с риска от сърдечни заболявания.

4.Тютюнопушене

Неблагоприятно въздействие на общото здравословно състояние, сред които и сексуалното. Ерекцията се предизвиква от увеличаване на притока на кръв към половия член, намаляването на кръвообращението може да доведе до проблеми с ерекцията.

Изследване от 2005 г. показва, че тютюнопушенето е основна причина за проблеми с ерекцията при млади мъже.

За щастие обратима – през 2011 г. изследването на еректилната дисфункция сред пушачите показва, че справянето с вредния навик допринася за подобряване представянето в леглото в 75% от случаите.

5.Стрес

Функционирането на половия член в голяма степен зависи от мозъка, затова и твърде силният стрес може да възпрепятства задържането на ерекция. Дори и мъжът наистина да иска да прави секс, силният стрес прави това невъзможно.

Емоционалните разстройства също могат да са пречка за получаване на ерекция. Липсата на привързаност към половинката или подозренията в изневери могат да затруднят постигането на ерекция. Откровеният разговор за отношенията може да реши проблема.

6.Велосипеден спорт

Статия от 2005 г. показва, че 4% от мъжете, които практикуват колоездене, и прекарват на колело най-малко 3 часа седмично, имат проблеми с ерекцията от умерена до тежка степен.

С този проблем се сблъскват само 1% от бегачите. Защо се случва така? Когато мъжът седне на седалката на колелото, цялата тежест на тялото се стоварва върху нервите и артериите, от които навлиза кръв към половия член.

С течение на времето кръвоносните съдове е възможно да се увредят, което да доведе до намаляване на притока на кръв към пениса и риск от развитие на еректилна дисфункция.

7.Ревност

Добре известно е, че психологическите фактори играят съществена роля в сексуалния живот. Новите данни по темата показват, че ако жената прекарва много време със свои приятели мъже, това може да доведе до проблеми с ерекцията.