Очите са не само душата, но и вътрешното здраве. По видоизменение на формата, структурата и подвижността и оцветяването на ириса могат да се диагностицират различни заболявания.

Днес от помощ на лекарите ирисолози е изобретен ирисоскоп – оптико-механичен прибор, посредством който може да се огледа максимално ефективно състоянието на ириса.

Също се правят снимки на очите с цифрова фотокамера, които се прехвърлят към специална компютърна програма, където автоматично се идентифицират каквито и да е нарушения.

Посредством изучаване на ириса на окото може да се установи:

• Функционалното поведение на органите;
• Генетична предразположеност към редица заболявания;
• Състояние на нервната система, стресоустойчивост;
• Наличие на инфекциозни и възпалителни процеси;
• Патологично отклонение от нормата в един или друг орган;

Добре податливите на ирисодиагностика заболявания са – тези на стомашно-чревния тракт – гастрити, ерозии, язви, панкреатити, холецистити, колити, на бъбреците, на половите органи, патологиите на гръбнака, сърдечно-съдовите дисфункции.

Методът ирисова диагностика не се отнася към диференциалните способи за установяване на патологични процеси в организма, и не e правилно с нея да се заменят кръвните изследвания и биопсията, рентгенографията, МРТ и другите сериозни изследвания.

Редовното посещение на ирисолог позволява да се установи процесът на оздравяване или влошаване на здравето при конкретното заболяване.

Фактори, сигнализиращи за влошено състояние на организма

• Пигментни петънца – когато на ириса се виждат необичайни изменения, това се смята за признак на отклонение. Светлите петънца са признак на възпаление на ставите, бронхиална астма и пр.; тъмните – нарушена функционалност на органите на храносмилането и на ЦНС. Също се отчита тяхното разположение.

• Външен край – ако ирисът е обгърнат от тъмна линия, възможно е това да следствие от неправилен процес на формиране на кръвта, белият – в кръвта е превишен прагът на холестерола.

• Плътност – колкото по-плътна е структурата на ириса, толкова по-силна е имунната система на човека. Разпръснатостта може да сигнализира за слаба устойчивост към психическо и физическо пренапрежение.

Обикновено в детството и в юношеството хората има чист ирис. Но с напредването на възрастта потъмнява, проявяват се множествени изменения, пигментирани новообразувания – най-силно се зацапват зоните на червата, на стомаха, на белите дробове, на сърцето и на бъбреците.

Травматичен, дегенеративен, възпалителен процес могат да се отпечатат по подобен начин.

Следва да се отбележи, че зениците също се изучават. Тяхното безпокойство е присъщо на болните от невроза, епилептиците, може от по-рано да предскажат множествена склероза.

Непредвиденото увеличаване на едната или и на двете зеници, тяхната асиметрия, е признак на неврастения, базедова болест. Забавяне на колебанията на зениците или тяхното замиране ирисолозите откриват при шизофрения и тежки шизофрения.

Трудно е да се определи колко точна е ирисовата диагностика, тъй като данните на официалната медицина и поддръжниците на този метод се разминават.

Ако желаете да си направите изследване на организма по очите, помнете, че в тази сфера има немалко шарлатани. За да се увери човек в квалификацията на ирисолога, то би било редно да изиска показването на документи за официално лекарско образование и сертификат в това направление.

По-скоро конвенционалната медицина се отнася с недоверие към този метод, тъй като резултатите, които могли да бъдат получени от него, са твърде неопределени.

Освен това проблем са и шарлатаните, които измислят на хората най-различни заболявания и така им създават излишен стрес, а на практика нямат дори и диплома за завършено медицинско образование.