Ползата от ежедневния спорт или фитнес е известна, но пък не всички знаят какви са последствията от рязкото прекратяване на тренировките.

1. Повишава се нивото на кръвната захар

В норма нивото на глюкоза в кръвта веднага след хранене и се понижава и спада с разхода на енергия от организма. Но още след 5 дни заседнал начин на живот тези стойности остават повишени.

Това показало изследване на американски учени, резултатите от което били публикувани през 2015-та година в популярно медицинско издание.

Както подчертава един от авторите на изследването Джеймс Тифо от университета на щата Мисури, високото ниво на глюкоза е причина за сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Но връщането към редовните тренировки може да спаси положението – най-много седмица във фитнеса – и показателите на глюкозата се връщат към нормата, дори и при пациентите с диабет втори тип.

2. Понижава се издръжливостта и обема на мускулната маса

С всеки ден пропуск на тренировки работоспособността постоянно се понижава. Става все по-трудно справянето дори с ежедневните задължения, макар и в първите няколко дни мускулният тонус да е все още доста висок.

Но след няколко седмици обемът на мускулната маса започва да се понижава, а мускулите започват да губят сила.

Според изследването, проведено от Грегъри Богданис от Атинския университет и публикувано в рецензирано списание за психология, поради бездействие на някои мускулни влакна започва да преминават от способни към бързи съкращения от типа 2а в реактивният, но бързо изтощаващият се тип 2х, което понижава способността на човек към тренировки с висока интензивност.

Паралелно протича понижаване на способността на мускулите да усвояват кислород. След 2 седмици липса на редовни тренировки и този показател се понижава с 20%, разказва специалистът по спортна физиология Стайси Стимс.

Но изследването на Мартин Грийм от Копенхагенския университет показва, че 6 седмици след връщането във фитнес залата мускулната сила и издръжливостта могат да се възстановят.

3. Нараства обемът на мастната тъкан

При отдих с продължителност от седмица мускулите частично загубват способност да изгарят мазнини, а обмяната на веществата се забавя.

Според данните получени в хода на изследването, за 5 седмици прекъсване на тренировки обемът на мастна тъкан при плувците нараснала с 12%.

Според един от авторите на проучването, ако не зарежем напълно спорта, а поне веднъж седмично посещаваме зала, ще бъде по-лесно поддържане на форма.

4. Повишава се кръвното налягане

За да се повиши кръвното налягане, дори не е достатъчно да се прави седмица почивка – ефектът ще се наблюдава прекратява веднага след прекратяване на тренировките.

В дните, когато си почивате, кръвното ви налягане е с такива стойности, каквито и когато тренирате. Но след 2 седмици заседнал начин на живот кръвоносните съдове се адаптират към забавеното кръвообращение и се свиват, което води до голямо покачване на нивото на кръвното налягане.

5. Страда мозъкът

Експериментите върху мишки показват, че липсата на физическа активност в продължение на седмица води до намаляване на растежа на нови клетки.

Освен това такива животни по-трудно намират изход от лабиринта, отколкото физически активните си събратя.

6. Заплашва ви депресия

Седмица прекъсване на тренировките също може негативно да се отразят на емоционалното ви състояние, водейки до умора и симптоми на депресия, установиха авторите на изследване, публикувано през 2006-та.