Какво е ишиас

Ишиас представлява невралгия на седалищния нерв, характеризиращо се с болки от долната страна на кръста, съчетани с болки в хълбока, които могат да достигнат до ходилото. Понякога от слабите мускули на краката се получава ишиас.

Седалищните нерви  са най-големите нерви  в тялото и са с дебелината на кутрето ни. Излизат от гръбначния стълб от долната страна на кръста и след това преминават зад тазобедрената става, надолу към седалището и по задната част на крака до ходилото.

Болката при ишиас е по-различна, тъй като обикновено започва от кръста и обхваща обикновено един от крайниците. Болката се усеща обикновено като при протичане на електричен ток, но е възможно да е придружена и с парене или изтръпване на крака.

Болката може да бъде лека и да не създава сериозен дискомфорт или много силна и непоносима. При някои хора болка може да има едната част на крака, а в другата кракът да усеща като изтръпнал.

Какви са симптомите при ишиас?

Най-честитият симптом на ишиас е болката от кръста към ходилото.

Болката обикновено се увеличава при продължително стоене в седнало или в изправено положение. Често болката се влошава и при изправяне след стоене на по-нисък стол или например при ставане от ниската тоалетна седалка.

При повечето хора болката се увеличава от кихане, кашляне, смях или запек. Огъване на тялото назад също може да обостри болката.

С болката можете да почувствате и слабост в крака. Това отслабване може да е толкова силно, че да не можете да движите крака си.

Какви са причините?

Ишиасът се причинява от възпаление на седалищният нерв. Обикновено няма конкретна причина, която да е свързана с появата ишиас. Понякога болката започва изведнъж след вдигане на нещо тежко или при рязко изправяне. Причините за ишиас могат да бъдат:

 • Дискова херния е най-честата причина за ишиас;
 • Гръбначна стеноза – стесняване на канала, в който се съдържа гръбначния мозък;
 • Остеоартрит и фрактури, дължащи се на остеопороза;
 • Бременност;

Лечение на ишиас

Някои съвети за облекчаване на болките у дома:

 • Не огъвайте гърба си назад и не сядайте на меки и ниски столове, тъй като така болката ще се увеличи. За облекчаване на болките можете да приемате стандартните болкоуспокояващи, които са без рецепта, парацетамол, аспирин или ибупрофен. Но не трябва да ги приемате, ако в момента пиете медикаменти за разреждане на кръвта като варфарин.
 • Сложете си студен компрес в областите на болката. Ако няма как да си направите студен компрес, може например опаковки от замразени зеленчуци. Най-добре е, ако някой около вас ви масажира с кубче лед в засегнатите от болката зони. Масажиращият трябва да премести кубчето лед от масажираната зона, ако кожата ви стане прекалено студена.
 • Ако нямате електрическа подгряваща подложка или електрическо одеало, намокрете кърпа с гореща вода и я сложете на кръста си. Някои физиотерапевти смятат, че топлината от влажната кърпа прониква по-дълбоко и осигурява по-добро облекчение на болката.
 • Ще се почувствате по-добре, ако лежите по гръб върху твърда повърхност с възглавница под коленете си. Друг начин е да лежите на една страна с възглавница между коленете, която да поддържа гърба ви изправен. Столът с регулираща се облегалка също се спомогне за намаляване на болките.

Как да се предпазим?

 • Поддържайте си гърба си изправен при клякане.
 • Правете редовно упражнения за раздвижване на тялото, за да укрепите мускулите на гръбнака;
 • Кляканията също са полезни, но трябва да се изпълняват правилно като се държи гърба изправен. Укрепването на мускулите на краката ще облекчи болките.