Какво е ишиас

Ишиас представлява невралгия на седалищния нерв, характеризиращо се с болки от долната страна на кръста, съчетани с болки в хълбока, които могат да достигнат до ходилото. Понякога от слабите мускули на краката се получава ишиас.

Седалищните нерви са най-големите нерви в тялото и са с дебелината на кутрето ни. Излизат от гръбначния стълб от долната страна на кръста и след това преминават зад тазобедрената става, надолу към седалището и по задната част на крака до ходилото.

Болката при ишиас е по-различна, тъй като обикновено започва от кръста и обхваща обикновено един от крайниците. Болката се усеща обикновено като при протичане на електричен ток, но е възможно да е придружена и с парене или изтръпване на крака.

Болката може да бъде лека и да не създава сериозен дискомфорт или много силна и непоносима. При някои хора болка може да има едната част на крака, а в другата кракът да усеща като изтръпнал.

Какви са симптомите при ишиас?

Най-честитият симптом на ишиас е болката от кръста към ходилото.

Болката обикновено се увеличава при продължително стоене в седнало или в изправено положение. Често болката се влошава и при изправяне след стоене на по-нисък стол или например при ставане от ниската тоалетна седалка.

При повечето хора болката се увеличава от кихане, кашляне, смях или запек. Огъване на тялото назад също може да обостри болката.

С болката можете да почувствате и слабост в крака. Това отслабване може да е толкова силно, че да не можете да движите крака си.

Какви са причините?

Ишиасът се причинява от възпаление на седалищният нерв. Обикновено няма конкретна причина, която да е свързана с появата ишиас. Понякога болката започва изведнъж след вдигане на нещо тежко или при рязко изправяне. Причините за ишиас могат да бъдат:

 • Дискова херния е най-честата причина за ишиас;
 • Гръбначна стеноза – стесняване на канала, в който се съдържа гръбначния мозък;
 • Остеоартрит и фрактури, дължащи се на остеопороза;
 • Бременност;

Лечение на ишиас

Някои съвети за облекчаване на болките у дома:

 • Не огъвайте гърба си назад и не сядайте на меки и ниски столове, тъй като така болката ще се увеличи. За облекчаване на болките можете да приемате стандартните болкоуспокояващи, които са без рецепта, парацетамол, аспирин или ибупрофен. Но не трябва да ги приемате, ако в момента пиете медикаменти за разреждане на кръвта като варфарин.
 • Сложете си студен компрес в областите на болката. Ако няма как да си направите студен компрес, може например опаковки от замразени зеленчуци. Най-добре е, ако някой около вас ви масажира с кубче лед в засегнатите от болката зони. Масажиращият трябва да премести кубчето лед от масажираната зона, ако кожата ви стане прекалено студена.
 • Ако нямате електрическа подгряваща подложка или електрическо одеало, намокрете кърпа с гореща вода и я сложете на кръста си. Някои физиотерапевти смятат, че топлината от влажната кърпа прониква по-дълбоко и осигурява по-добро облекчение на болката.
 • Ще се почувствате по-добре, ако лежите по гръб върху твърда повърхност с възглавница под коленете си. Друг начин е да лежите на една страна с възглавница между коленете, която да поддържа гърба ви изправен. Столът с регулираща се облегалка също се спомогне за намаляване на болките.

Как да се предпазим?

Независимо дали сте вече били засегнати от ишиас или искате да предотвратите това състояние, следва няколко съвета и упражнения, които могат да ви помогнат да поддържате гърба си здрав и да намалите риска от ишиас.

 • Поддържайте си гърба изправен при клякане: Правилната техника при клякане е от съществено значение. Стоянето с гърба изправен и използването на мускулите на краката за да се изправите може да намали натоварването върху гръбнака и сциатичния нерв.
 • Редовни упражнения за раздвижване на тялото: Физическата активност е ключът към поддържане на здрав гръб. Разнообразни упражнения за гърба и корема, като например стречинг, йога и пилатес, могат да поддържат гърба ви гъвкав и здрав.
 • Укрепване на мускулите на гръбнака: Включете упражнения, които целят мускулите на гръбнака, като хиперекстензии, лежащи тегления и упражнения със собствено тегло. Силните мускули на гръбнака могат да осигурят по-добра подкрепа на гръбначния стълб и да намалят риска от ишиас.
 • Правилни клякания: Ако изпълнявате клякания, уверете се, че гърбът ви е изправен, а теглото ви е разпределено равномерно върху петата и средната част на стъпалата ви. Неправилните клякания могат да увеличат натоварването на гръбнака и да допринесат за ишиас.
 • Укрепване на мускулите на краката: Силният крака могат да помогнат за поддържане на стабилността на гръбнака и да намалят натоварването му. Включете упражнения като чукови крака, изходящи стъпки и стабилизиращи упражнения в програмата си за тренировки.
 • Поддържайте здрава телесна маса: Излишното тегло може да увеличи натоварването на гръбнака и да увеличи риска от ишиас. Поддържайте здравословно тегло чрез балансирано хранене и редовна физическа активност.
 • Правилна подкрепа за гръбнака: Изберете подходящ матрак и стол с добра подкрепа за гърба, особено ако прекарвате дълги часове седнали. Подложете гърба си на правилна подкрепа, за да намалите риска от стрес и напрежение в областта на гръбнака.
 • Практикувайте добра основна хигиена: Поддържайте правилна телесна позиция при извършване на различни дейности, като сядане и стояне, за да намалите натоварването на гръбнака.

Следването на тези съвети и упражнения може значително да намали риска от ишиас и да ви помогне да поддържате здрав гръб.