Серия от епидемии с участието на медицински работници в Европа стана основание за многобройни изказвания на експерти, призоваващи въвеждането на задължителна ваксинация срещу дребна шарка, епидемичен паротит /заушка/ и рубеола /MMR/ за медицински сестри и лекари.

„Предаването на дребна шарка в здравните заведения е един подценен проблем“ – заяви Tarik Derrough, PharmD, сътрудник на Европейския център за контрол и превенция на заболяванията /ECDC/ в Стокхолм.

„Ваксинацията на здравните работници представлява най-лесният начин за предотвратяване на риска от предаване на морбили и други поддаващи се на контрол инфекции в лечебните заведения“ – заяви той в своята встъпителна реч на 33-тата ежегодна конференция на Европейската асоциация за детските инфекциозни заболявания.

„Ние сме убедени, че задължителната ваксинация срещу дребна шарка, рубеола и заушка е оптималното решение в усложнената обстановка“ – добавя той.

В последните години се наблюдава нарастване на броя случаи на морбили в Европа и САЩ. През 2013-та година в САЩ бяха регистрирани 200 случая на дребна шарка, а през 2014 – 668 по данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията /CDC/.

В Европа се наблюдава още по-силно разпространение на морбили – от март 2014-та година до февруари 2015-та са били регистрирани 3760, според данните на ECDC, като това се отнася само за територията на ЕС.

И да вземем предвид факта, че населението на САЩ е около 320 млн., а на ЕС 506 млн. души, отново заболеваемостта от дребна шарка е много по-висока и то с няколко пъти, в сравнение със Страната на неограничените възможности.

Dr Derrough и неговият екип от учени анализирали данните за епидемиите от морбили с участието на здравни работници от 2010 до 2014-та година. Те открили 8 епидемични огнища на инфекциозните заболявания, засегнали общо 719 души, 205, от които или 28% били лекари и медицински сестри.

„Някои от здравните работници прекарали много тежка форма на дребната шарка, а също така някои пациенти били заразени от лекари и медицински сестри“ – съобщава Dr Derrough.
Неваксинираните медицински работници представляват опасност във всеки случай, но особено голяма е, ако служителите без поставени ваксини работят в педиатрия или в Спешна помощ.

Там попадат най-голям брой хора, които не са ваксинирани, поради ранната си възраст. Следва да се отбележи, че у нас първата ваксина срещу морбили, паротит и рубеола съгласно Националния имунизационен календар се поставя на 13 месечна възраст.

Въпреки рисковете, свързани с липсата на ваксинация сред лекари и медицински сестри, въвеждането на закони, които задължават представителите на тези професионални групи да се имунизират, до момента предизвикват спорове сред експертите.

Една част от тях смятат, че тази мярка няма да доведе до реално увеличаване на обхвата на ваксинираните сред здравните работници.

В България този въпрос не е на дневен ред, тъй като у нас ваксините по закон за задължителни и прием на работа от бъдещият лекар се изискват документ за направени ваксинации.

И като заключение - от 3760 души разболели се от дребна шарка през 2014 година на територията на ЕС, 73% не са били ваксинирани срещу това силно заразно инфекциозно заболяване.

Тези данни подчертават важността от поставянето на ваксини на лекари и медицински сестри. Но въпреки това някои професионални съюзи на здравни работници категорично се обявиха против предлаганите мерки.