При изгаряния най-важното е навреме да се окаже първа помощ. От това до голяма степен зависи степента на засягане на кожата и продължителността на заздравяването на раните.

Изгаряне с ютия – една от най-разпространените термични травми, която се среща в битови условия. Най-често с ютия се изгарят жени и деца. Увреждащите фактори са както нагорещеният метал на ютията, така и парата.

За щастие в повечето случаи, изгарянията от ютия не обхващат големи участъци от кожата. Обикновено тежестта на изгарянето не надвишава 1-ра или 2-ра степен.

Затова лечението на такова изгаряне обикновено се провежда в домашни условия. Какви са основните мерки, които трябва да бъдат взети при изгаряне с ютия?

Стъпка №1 – отстранява на източника на топлината

На първо място следва колкото се може по-бързо да се отстрани източникът на изгарянето. Незабавно премахнете ютията и я изключете от електрическата мрежа.

Най-важното в този случаи е ютията да не се оставя на тъканта и през това време да не се тръгва за домашната аптечка. Уверете се, че ютията е разположена безопасно, след което се заемете с оказването на първа помощ при изгаряне.

Стъпка №2 – охлаждане на увредения участък

След като отстраните източникът на изгарянето, засегнатата зона следва да се охлади. За намаляване на температурата и за предотвратяване разпространението на изгарянето мястото на травмата е необходимо да се постави под струя студена вода за 15-20 минути. Имайте предвид, че лед в този случай не бива да се използва, тъй като така само ще влошите ситуацията.

Стъпка №3 – дезинфекция на раната, получена от изгореното

Ако у дома имате антисептични средства, то непременно ги използвайте след края на охлаждащата процедура. Вземете стерилна тъкан, накиснете в разтвора на антисептика и я сложете на раната от изгореното. Тази процедура е необходима за предотвратяване присъединяването на вторична инфекция.

Помнете, че раните от изгорено са подложени на въздействието на патогенни микроорганизми. Много важно е това усложнение да се избегне в противен случай проблемът ще се задълбочи с развитието на гноен процес.

Имайте предвид, че на кожата на лицето такава превръзка не е препоръчително да се слага. Ако сте получили изгаряне в тази зона, то тогава е препоръчително раната да се напръска с пулверизатор или с антисептичен спрей.

Важно!

След изгаряне кожата обикновено много бавно възвръща първоначалната си пигментация, като процесът на възстановяване при някои хора продължава по няколко години.

Ако изгарянето е сериозно, то след оказването на първа помощ следва да се извика спешна помощ. Макар че в преобладаващия брой случаи на изгаряне с ютия не се налага да се прибягва до такава мярка.

Увредената от изгарянето зона следва да се обработи със специални средства против изгаряне, като следва точно да се придържате към инструкциите.

Ако ви безпокои силен болкови синдром, то тогава целесъобразен е прием на болкоуспокояващи средства.

Важно е да се има предвид, че на засегнатата от изгарянето зона категорично се забранява нанасянето на мазнини както от растителен, така и от животински произход, а също и мехлеми и кремове, чиято основа са мазнини.

При изгаряне обикновено се прилагат средства, съдържащи декспантенол, но тяхното използването е възможно само след предварителна консултация от лекар, тъй като тези препарати имат странични ефекти и противопоказания.