Изгарянията втора степен често са свързани с интензивна болка и значителен дискомфорт, който може да варира от лек до тежък.

Тази степен на изгаряне засяга не само външния слой на кожата - епидермиса, но и дълбочината на дермата, вътрешния слой на кожата. Това води до появата на симптоми като зачервяване, подуване, и болезнени мехури.

Тези мехури се образуват в резултат на течността, която се натрупва под кожата, в опит на тялото да охлади засегнатата област и да подпомогне процеса на лечение.

Съпътстващата болка при изгаряния втора степен може да бъде постоянна и да варира в интензивността си. Тя често се усилва при докосване или движение, което може да затрудни ежедневните дейности и да наруши качеството на живот на засегнатите.

Поради повишената чувствителност на изгорялата област, дори леки дразнения като дрехи или въздушен поток могат да причинят допълнителен дискомфорт.

Причини за изгарянето

Изгарянията втора степен са сериозно увреждане на кожата, което засяга и епидермиса (външния слой на кожата), и дермата (по-дълбокия слой).

Тези изгаряния причиняват зачервяване, подуване и силна болка, а характерното за тях образуване на мехури е реакция на кожата на травмата.

Мехурите се образуват като защитен механизъм, в опит да се изолира изгорената област и да се подпомогне процесът на възстановяване. Освен това, течността в мехурите помага за охлаждането на засегнатата област.

Причините за изгарянията втора степен могат да бъдат разнообразни. Най-често те са резултат от краткотрайно излагане на висока температура, като например кипяща вода, пара, огън или силно нагрят предмет.

Освен това, могат да бъдат причинени от химически вещества, като киселини или основи, които взаимодействат с кожата и причиняват увреждане.

Други причини могат да включват електрически ток или излагане на ултравиолетови лъчи, като продължително излагане на слънце без защита.

Оказване на първа помощ

Оказването на правилна първа помощ при изгаряне втора степен е критично за намаляване на болката, предотвратяване на инфекция и ускоряване на процеса на заздравяване. Първата и най-важна стъпка е охлаждането на изгорената област под течаща хладка, но не ледена вода.

Това трябва да се прави за 10-15 минути, за да се облекчи болката и да се намали топлината в тъканите. Охлаждането също помага за намаляване на подуването и предотвратява допълнително увреждане на кожата.

Важно е да не се пробиват мехурите, които се образуват при изгаряне втора степен. Мехурите са част от естествения защитен механизъм на тялото и помагат за предпазване на засегнатата област от инфекции.

Пробиването на мехурите не само увеличава риска от инфекция, но и може да удължи времето за възстановяване.

След охлаждането, засегнатата област трябва да бъде покрита със стерилен превръз или марля. Това помага за защита на раната от външни контаминанти и предотвратява допълнително травматизиране.

При покриването на раната, внимавайте да не упражнявате налягане върху изгорялата област, тъй като това може да причини болка и да повреди кожата още повече.

Ако изгарянето е обширно или засяга чувствителни области като лицето, ръцете, краката, гениталиите, или е причинено от химикали, електричество, или има дълбоко проникване в кожата, е от съществено значение да се потърси медицинска помощ незабавно.

Обширните изгаряния могат да създадат сериозен риск за здравето и дори да бъдат животозастрашаващи.

Медицинските специалисти могат да оценят състоянието, да предложат подходящо лечение и да наблюдават за възможни усложнения като инфекции или шок.

Стратегии за облекчаване на болката и възстановяване

Стратегиите за облекчаване на болката и възстановяване след изгаряне втора степен са критични за успешното възстановяване и подобряване на качеството на живот.

Използването на безрецептурни болкоуспокояващи като ибупрофен или парацетамол може да бъде ефективно средство за облекчаване на лека до умерена болка. Тези медикаменти също помагат за намаляване на възпалението и подуването в областта на изгарянето.

В случай на по-силна болка, лекарят може да предпише по-силни аналгетици, като е важно те да се приемат стриктно според указанията на медицинския специалист.

Поддържането на изгорялата област чиста и суха е съществена част от процеса на възстановяване. Редовната смяна на превръзките помага за предотвратяване на инфекции и поддържа раната в оптимално състояние за заздравяване.

Важно е да се следят признаците на инфекция, като увеличена болка, зачервяване, оток или наличие на гной. При поява на такива симптоми, трябва незабавно да се потърси медицинска помощ.

Освен медицинското лечение, възстановяването често включва рехабилитационни упражнения и физиотерапия, които са насочени към подобряване на подвижността и еластичността на кожата в засегнатата област.

Упражненията помагат за предотвратяване на свиване на съединителната тъкан и могат значително да подобрят функционалността и външния вид на изгорялата област.

Също така, те спомагат за поддържане на кръвообращението, което е от съществено значение за процеса на заздравяване.

Консултациите със специалисти по рехабилитация и физиотерапевти могат да предоставят индивидуални програми за възстановяване, които са специално адаптирани към нуждите и възможностите на пациента.

Тези специалисти могат също да препоръчат допълнителни терапии като масаж, топлолечение или ултразвукова терапия, които могат да ускорят възстановяването и да облекчат болката.

Друг важен аспект на възстановяването е психологическата подкрепа. Изгарянията могат да имат значително въздействие върху емоционалното състояние на човека, включително усещане за тревога, стрес или депресия.