Удължаване и сгъстяване на естествените мигли с поставяне на изкуствени – една от най-популярните процедури за разкрасяване.

Предимствата ѝ са очевидни – няма нужда всеки ден да се прави грим на очите. Погледът става по-изразителен. Но в името на красотата не трябва да се забравя за безопасността.

Какви недостатъци има тази процедура? Какво рискуваме, когато удължаваме и сгъстяваме миглите?

Рисковете при удължаване и сгъстяване на естествените мигли с изкуствени

Алергия към лепилото и изгаряне на лигавицата

Американската академия по офталмология определя като потенциален риск, свързан със сгъстяването на миглите, инфекции на роговиците и на клепачите, както и отоци, загуба на естествени мигли.

Един от възможните рискове е алергия към лепило, което се използва за стимулиране на растежа на миглите.

Академията установява случаи на инфекции и алергични реакции към формалдехид. Това вещество влиза в състава на лепилото и може да доведе до окапване на миглите, лющене на кожата на клепачите, сълзене.

Още един риск е възникване на контактен дерматит като реакция на организма на материала, от който са направени миглите или компонентите на лепилото.

Алергията към лепилото може да не се прояви веднага, а след известно време. Ако забележите, че след сгъстяването и удължаването на миглите, клепачите започнат да ви сърбят, то изкуствените мигли следва да се свалят веднага.

Случва се след процедурата да не се обръщат веднага към козметика, който им е сложил миглите, дори и ако се появят сърбеж или зачервяване, смятайки, че това е нормална ситуация, особено ако стимулирането на растежа е направено за първи път.

Това е голяма заблуда – никакъв дискомфорт, парене или сърбеж не трябва да има да има след процедурата.

Ако пък има неприятни усещания, то изкуствените мигли следва да се свалят. Обърнете внимание, че козметикът няма право да ви изписва никакви таблетки против алергия.

Не трябва да се чака всичко да мине от само себе си – в случай на зачервяване, сърбеж и други реакции е необходимо да се свалят миглите и да се направи консултация с офталмолог.

Касата не покрива профилактичен преглед при очен лекар, затова заплащането е съгласно обявения ценоразпис.  

Лепилото може да предизвика не само алергия, но и изгаряне на лигавицата. Изгарянето е не по-малко разпространена ситуация от алергията, и това може да се случи и при опитен в поставянето на изкуствени мигли козметик.

Изгарянето може да не е само от самото лепило, но и от парата, която се отделя от него.

За съжаление, не можем да се предпазим от алергична реакция. Някои козметици твърдят, че използват хипоалергенни лепила, но следва да се разбира, че съставът им е приблизително еднакъв.

Окапване на миглите

Поставянето на изкуствени мигли, особено когато се прави сгъстяване, води до претоварване на собствените с тежестта на изкуствените и може да се стигне до увреждане на луковиците на косъмчето.

Това вреди на собствените мигли, поради което е възможно те да започнат да капят.

Честото поставяне на изкуствени мигли може да предизвика алопеция – състояние, при което окапват, особено ако по природа са редки, тънки и слаби. Затова следва да се правят почивки с поставянето на изкуствени мигли.

Твърде гъстите, дълги, обемни изкуствени мигли водят не само до това, че се превръщат в товар за естествените, но и затрудняват поддържането на хигиена, поради което в областта на очите се натрупват бактерии и кожен себум. Това може да доведе до инфектиране на клепачите.

Как да се предпазим от потенциалната вреда на изкуствените мигли

За съжаление, никой не може да ни гарантира, че при поставяне на изкуствени мигли няма да възникне алергия.

Ако по природа миглите са ви тънки, редки и слаби, страдате от хроничен конюнктивит, то по-добре да не се слагат изкуствени мигли, за да не навреди допълнителното натоварване на луковиците на естествените.

Не трябва да си слагат изкуствени мигли и жените с много къси естествени, тъй като носенето на изкуствените ще бъде некомфортно, трудно ще се задържат.

Почивките между отделните процедури по поставяне на изкуствени мигли са желателни и дори препоръчителни. Постоянното носене на изкуствени мигли се смята за вредно.