Интересен факт – ако попитаме 100 случайни колко ребра има човека, повечето ще се затруднят с отговора, изключваме студентите по медицина и лекарите. Или ще се опитат да преброят на себе си колко имат, ако се сетят изобщо да го направят.

Ребрата винаги са с нас, но малко са тези, които се замислят за техния брой. Не говорим вече да сме ги запомнили от часовете по биология в училище, когато се изучава анатомия на човека.

Колко са ребрата при човек и винаги ли отговорът е еднозначен? Да разкрием каква е тайната.

Кога допълнителните ребра започват да създават проблеми

Да пресметнем ребрата

При норма човек има 12 двойки ребра. Първите 7 двойки образуват здрав пръстен, който предпазва вътрешните органи. Отзад те се прикрепят към гръбначния стълб, а отпред към гръдния кош.

Следващите 3 двойки са съединени отпред с хрущял, затова и ги наричат фалшиви. С оставащите 2 двойки всичко е повече от ясно – отпред няма с какво да се закрепят, защото се наричат „свободни”, или плаващи. Разбира се, брои се отгоре надолу, от шията.

Случва се и човек да се роди с допълнителна 13-та двойка ребра, или с недостигащи, обикновено липсват единадесета или дванадесета двойка, но такива аномалии се срещат рядко.

Понякога излишните ребра растат не надолу, а нагоре – от шийните прешлени, допълнителните се наричат и така – шийни ребра. С такава особеност се раждат приблизително 0,5% от децата, като 80% от родените с такива допълнителни ребра са момиченца.

Още не е известно кой от чии ребра е бил създаден, Ева е по-вероятно да е имала излишно ребро, отколкото Адам. Тогава може и да е било друго, и по този въпрос могат да се произнесат теолози, а ние оставаме в рамките на доказателствената медицина.

И да опитаме да разберем каква е ползата или вредата от излишните или недостигащите ребра.

В името на красотата на хирург

Някога в нечий изобретателен ум се е родила идеята, че ако се премахнат няколко долни ребра, талията може да стане по-тънка. Да, органите няма да са толкова добре защитени, но това е в името на красотата.

И оттогава се появява съмнителната практика за премахване на 1-2 долни ребра с една единствена цел – получаване на фина талия.

 • Една от първите, които се подлага на тази операция е възхитителната Мерилин Монро, любимка на милиони хора, еталонна красавица, образец за красота по американски.
 • Още през 80-те години на миналия век Шер си премахва ребра. Може би тогава тя открива източникът на вечна младост, защото от този период до днес екстравагантната певица почти не се е променила. И продължава да подчертава своята фина талия с дрехите.
 • Ярката и провокативна Дита фон Тиз също се разделя с ребрата си. И сега нейната стегната с корсети фигура много наподобява пясъчен часовник. Обиколката на талията ѝ е 42 см.
 • Деми Мур, която не може да се оплаче от фигурата си, също прибягва до премахване на ребра, преди да се снима в станал по-късно доста популярен филм.
 • Очарователната Джанет Джексън, сестра на краля на естрадата Майкъл Джексън, отрича да си е премахвала ребра, но злите езици разказват, че това съвсем не е така.
 • Лейди Гага също се разделя с ребрата си, за да направи фигурата си по-женствена.
 • Мексиканската поп дива Талия не само скрива фактът на операцията, но дори и обратно – хвали се в социалните мрежи, като показва, в който съхранява отстранените ребра.
 • Не само дами са готови да се разделят с част от ребрата си, заради тънка талия. Живият Кен Родриго Алвес също се избавя от две двойки ребра, заради талията, а преди това с помощта на пластичен хирург си прави по-релефна коремна преса.

Ето на какво са готови някои заради красотата, като понякога ефектът е доста съмнителен.

Какво е мнението на пластични хирурзи за отстраняване на ребра

Според тях рисковете от тази операция са големи, ефектът, който се получава, не си струва. Някои от пластичните хирурзи отказват да правят такава интервенция, макар и в много клиники да е напълно достъпна.

Това е твърде травматична операция, талията може да се направи по-тънка и с не толкова радикални методи.

Операция по отстраняване на функционални органи трябва да се прави само по лекарски показания, не е достатъчно да се прибягва до такава само от естетична гледна точка.

Целта може да се постигне и с не толкова опасни интервенции – да се премахнат мазнини от гърба и от страничните части на торса, т.нар. паласки, да се стегнат мускулите на корема, като ребрата се оставят на място.

Премахването на ребра е опасно по много причини. Това е и риск от развитие на възпаление, увеличаване на вероятността от травми на черния дроб.

Възможни са и други нарушения – свличане на бъбреци, загуба на чувствителност на краката, деформация на гръдния кош, по-чести простудни заболявания. Струва ли си това, заради тънка талия?

Докато звездите и популярните в социалните мрежи личности си премахват ребра, за да са по-красиви, някои имат и съвсем реален проблем, заради повечето ребра.

През 2015 г. медиите писаха за момче, което живее в отдалечено село на Стария континент, то страдало от вродено заболяване, заради което ребрата започнали да му растат в две редици, като възпрепятствали нормалния му растеж.

Допълнителните кости се сраснали, което възпрепятствало дишането, а и не само – нарушени били и функциите на ендокринната система.

За момчето всяко движение било свързано със силна болка. Въпреки това то се е старало да помага на родителите си в домакинството, наравно с всички да ходи на уроци по физкултура, превъзмогвайки болката.

В общинския център нямало специалисти, които да могат да помогнат на детето, и поради липса на диагноза то, дори не било инвалидизирано.

След като медиите пишат за този случай се намират лекари, които да помогнат на момчето, но направените прегледи и изследвания показват, че е късно за операция, трябвало е да бъде извършена до 5-годишна възраст.

Когато за случая се разчува по медиите и обществеността обръща внимание, момчето вече е твърде голямо и операцията е много рискована.

Предложено е лечение с използване на ортопедични устройства и корсети. Случаят на момчето е наистина уникален, но и други варианти на поява на излишни ребра се срещат и по-често.

Касае се за допълнителни ребра, които растат от шийните прешлени. Възможно е те да бъдат само от едната страна или и от двете. Понякога шийното ребро се съединява с гръдното или с първото. Така дълго време, а понякога и цял живот, човек си няма и малка представа за тази своя особеност.

В други случаи наличието на шийно ребро става причина за влошено здраве и болка. За отстраняване на проблема се прибягва до хирургична интервенция.

Проблеми с допълнителните шийни ребра

Понякога, заради наличието на шийно ребро може да се стигне до притискане на нервния сплит или на кръвоносните съдове под ключицата.

Това води до нарушено кръвоснабдяване на крайниците, до болков синдром с голяма или с малка интензивност, нарушена чувствителност, вероятно развитие на тромбоза.

Какви могат да са оплакванията:

 • Болка в рамото при движение;
 • Мускулна слабост;
 • Нарушена чувствителност в ръката;
 • Усилено отделяне на пот или, напротив, липса на пот;
 • Мраморна кожа, тънка и суха;
 • Лесно нарушаване на целостта на ноктите.

За откриване на проблема се провежда комплексно изследване, което включва рентгенография, ЯМР или компютърна томография и т.н.

Възстановяването след резекция на шийното ребро изисква няколко седмици, прогнозата обикновено е положителна, а неприятните симптоми изчезват на практика веднага след отстраняване на излишната кост.

Подобни операция е желателно да бъдат провеждани в детска възраст, когато растежът на костите не е толкова напреднал и в такъв случай рисковете от усложнения са доста по-малки.