Научни сътрудници от британски изследователския институт много детайлно проучили зависимостта на характера на човека от неговата възраст. И в резултат на това се установило, че с възрастта характерът може да се променя.

На повечето от нас е известно народното поверие, че леопардът не си сменя, тоест прието да се смята, че характерът на човека с времето не се променя. Но все пак е възможно и да се влоши.

Учените, обаче, решили да оспорят битуващото мнение и да докажат, че времето и обстоятелствата са способни да изменят човешкия характер. Засега, обаче те са наясно в каква посока е тази промяна.

За тази цел те провели мащабно изследване, в рамките на което на всеки 2 години анкетирали 4 хиляди доброволци на възраст от 20 до 80 години. Общата продължителност на експеримента била около 20 години.

По този начин, учените установили, че с времето при човека може да се измени коефициента на честност, почтеност, степен на отстъпчивост и други показатели, които определят неговия характер.

Учените обясняват тази взаимозависимост между личностните качества и времето с това, че с напредването на годините човек придобива нов опит, като в резултат се променя и неговото отношение към живота. Също така е възможно и съществено да повлияят обкръжението на човека и силните преживявания.

Специалистите смятат, че характерът на един човек се променя всяка година. Тези промени особено силно се отразяват на такива качества като честност, смирение , почтеност. Личностните черти от този тип достигат своя пик едва към 40-тата година от живота на човека.

Между впрочем, американските учени са установили, че по природа хората не са склонни да лъжат. Експертите посочват, че човек започва да лъже, когато иска да извлече някаква полза. До тези заключения изследователите стигнали след провеждането на томография на няколко доброволци.

По време на експеримента било установено, че за избора за това дали един човек да излъже или да каже истината отговаря част от префронталната кора на главния мозък. Смята се, че именно тази част от органа носи отговорност за избора между личния интерес и честността.

При хората, които започват да лъжат се активират дорсолатералната и орбитофронталната префонтална кора, разположена в предната част на двете мозъчни полукълба. Изненадващо е откритието, че подобни процеси в мозъка на хора, които лъжат често се наблюдават и дори, когато те казват истината.

През изминалата година американски учени установиха, че и увеличаването на телесната маса изменя характерът на човека. Покачването на теглото в порядъка на 10% прави човек по-импулсивен и волята му отслабва като по-лесно се поддава на изкушения.

До това заключение учените достигнали, анализирайки данните от 2 мащабни изследвания. В експериментите взели участие повече от 1900 души на Балтимор, щата Мериленд, САЩ , на различни възраст и с различно социално-икономическо положение.

В продължение на 10 години изследователите по различно време събирали данни за телесната маса и особеностите в характера на отделните участници.

Ръководителят на експеримента Ангелина Сутин и нейните колеги открили връзка между покачването на телесното тегло на доброволци и промяната в техния характер, като те ставали по-импулсивни и по-лесно се поддавали на изкушенията в сравнение с тези, чието тегло останало непроменено.

По този начин учените установили зависимост между психологията на човека и неговата физиология.