Във времената на високотехнологичните, но лесни за използване измервателни прибори всеки може да се почувства експерт. Или поне на сравнително достъпна цена да си закупи пълно усещане за контрол над ситуацията.

С каква честота бие сърцето, каква е телесната температура, колко крачки сме изминали за деня, колко калории сме изразходили, какво е нивото на нитратите в плодовете и зеленчуците в магазина, сега ще научим за това.

На всички ли прибори обаче можем да се доверяваме?

Прибори, с които да измерваме здравето – какви са те

Измерване на телесната температура

Най-скъпи са безконтактните инфрачервени измерващи устройства – пирометри. Въпреки високата цена дават големи отклонения, тъй като под влияние на различни фактори температурата на кожата невинаги отговаря на тази на тялото.

Можем да си закупим пирометър за дома за проверка и контрол на температурата на неметални повърхности и течности, но телесната температура е по-добре да се измерва по контактен метод.

Живачните термометри за подмишниците, например, са проверен, точен и евтин инструмент.

Най-важното е да се внимава, за да не се счупи, тъй като живачните пари са много отровни. Ако се счупи живачен термометър, е необходимо да се прави специално почистване на жилището .

Затова електронният термометър може да изглежда много по-безопасен и лесен за използване.

Електронният термометър измерва температурата значително по-бързо и не е нужно да се тръска преди измерване.

Има обаче една специфична особеност – повечето хора използват електронния термометър неправилно. И вие също.

Включвате го, поставяте го в подмишниците и го изваждате, когато чуете сигнал след 20-30 секунди.

В повечето модели сигналът съобщава само за завършване на нагряването на датчика и началото на измерването.

Затова ако ви се струва, че електронният термометър е много неточен, просто прочетете внимателно неговата инструкция за употреба.

Електронните термометри по точност на измерване не отстъпват на живачните.

Пулс и крачки - измерване

Обикновено и едното и другото се правят с помощта на подходяща фитнес-гривна или т.нар. умни или смарт часовници, които изпращат данни към смартфона.

Ако функцията мониторинг на пулса е достъпна не във всички модели, то крачки и калории могат да изчисляват всички.

За броене на крачки се използват системите за геопозициониране /GPS/GLONASS/ и вградените в устройствата акселерометри.

След това програма на смартфона въз основа на тези данни, като приема за основа въведените от потребителите данни за ръст и тегло, се определя количеството на изминатите крачки и изгорените калории.

Тази схема най-често осигурява точност плюс-минус километър. Грешките при изчисляване на крачките често достигат до 15-20%, което предизвиква значителни отклонения по-нататък във веригата

Затова не следва да се отнасяме към показанията на умните часовници, като към истина от последна инстанция.

Тези устройства измерват доста по-добре пулса. При условие, че всички предписания на производителя по носене на умния часовник са спазени.

Мерене на кръвното

Много лекари предпочитат да използват качествени механични тонометри – те са по-точни и по-надеждни, но се изискват умения за тяхното ползване.

Затова ако не сте лекар, то по-добре не си купувайте механичен тонометър, колкото и добре да ви изглежда.

Автоматичните електронни устройства за измерване на кръвно не изискват квалификация на производителя, но осигуряват приемлива точност само при точно спазване на инструкциите.

Изискванията са доста. Първото е липса на активност в определен период преди началото на изследването, и правилна поза по време на замерване, и правилно разположение на маншетите на ръцете.

Измерване на нитратите в плодовете и в зеленчуците

Плашат ни, че всички плодове и зеленчуци са пълни с химия, особено през зимата, затова са опасни за здравето. Тези страхове на хората накараха производителите да пуснат на пазара портативни тестери на нитрати.

Тестерите измерват като електропроводимостта. Но точно този техен принцип на действие ги прави безполезни. На електропроводимостта влияят не само нитратите, но и самите минерали, фосфати и плодови киселини.

Показанията на тестера са си чист късмет, обикновено стойностите са доста далеч от реалността. Но понякога са напълно достоверни.