Какво представлява измръзването?

Измръзване, известно още като конгелацио е вид увреждане на кожата и на тъканите, което се случва в резултат на ниските температури на околната среда.

Когато тялото е изложено на такива условия, течността в клетките на кожата и другите тъкани замръзва, което води до образуване на кръвосъсирвания, които ограничават доставянето на жизненоважния за тъканите кислород.

Ако температурите паднат до нулата, кръвоносните съдове в близост до повърхността на кожата се свиват в опит да задържат топлината вътре в тялото.

Когато е много студено или излагането на ниските температури е продължително, притокът на кръв към определени части на тялото, например към пръстите на ръцете и краката, може да падне до опасно ниски нива – недостигът или пълната липса на богата на кислород кръв към засегнатата област може да доведе до смъртта на клетките, съставящи тъканите.

Всяка част от тялото може да бъде засегната от измръзване. При повечето хора най-често биват засегнати ръцете, ушите, краката, носа и устните.

Хората, които стоят на открито при ниски температури на въздуха продължително време са изложени на риск от развитие на конгелацио.

Подходящото облекло и ако е възможно, намаляване на продължителността на излагане на студ, може да спомогне за намаляване на риска.

Специалистите са на мнение, че малките деца и възрастните хора трябва да бъдат особено внимателни. Също така хората, страдащи от заболяване, засягащо кръвоносните съдове и кръвообращението трябва да бъдат много внимателни.

Някои лекарства, като бета-блокерите могат да повишат риска от развитие на конгелация и то с много тежки симптоми.

Най-рисковите групи хора са:

  • Бездомните, туристите и ловците, поради това, че прекарват много голяма част от времето си на открито.
  • Тези които са под въздействието на алкохол;
  • в напреднала възраст, без необходимите средства за отопление, храна и подслон;
  • прекалено обезводнените;
  • психично болните;

Какви са симптомите?

Най-честата класификация , която се използва е тази, при която измръзването се подразделя на 2 етапа – повърхностно и дълбоко :

  • при повърхностното най-често се усеща парене, изтръпване, „мравучкане“, сърбеж или усещане за студ в засегнатите зони. Измръзналите зони обикновено изглеждат побелели или замръзнали, но при натиск с пръст кожата първоначално потъва, но впоследствие се връща в обичайната си форма;
  • при дълбокото замръзване – първоначално чувствителността на засегнатата кожа намалява и ако не се вземат мерки, бива чувствителността напълно изчезва. Появява се подуване и пълни с кръв мехурчета като кожата е бяла или жълтеникава с цвят на восък, като при затопляне кожата придобива виолетово син цвят. Засегнатият ще изпита силна болка при затопляне на тези зони и възстановяване на кръвоснабдяването.

Лечение на измръзване

Измръзването на тялото е сериозно състояние, което може да настъпи в резултат на продължително изложение на ниски температури.

При случаи на измръзване е критично да се предприемат незабавни стъпки, за да се предотвратят сериозни увреждания и последици за здравето. Засегнатите области от измръзване, като например краката или ръцете, изискват специална грижа и внимание.

Първата и най-важна стъпка при измръзване е да потърсите медицинска помощ. Това е от съществено значение, особено ако измръзването е сериозно и засяга големи части от тялото или причинява силни болки.

Докато чакате помощта да пристигне или ако сте на открито, е важно да запазите засегнатите области на тялото на по-високо място, за да се намали отоците и да се подпомогне циркулацията на кръвта. Това може да помогне да се предотврати по-нататъшното увреждане на тъканите.

Прехлаждането на тялото може да се избегне, като се преместите на топло място. Топлата среда ще помогне на тялото да се възстанови и да възстанови нормалната температура.

Изключително е важно да не стъпвате върху измръзнал крак или ходило, ако е възможно. Това може да увеличи увреждането на тъканите и да доведе до повече проблеми.

Свалянето на мокри дрехи, обувки и стегнати бижута е от съществено значение. Тези предмети могат да ограничат циркулацията на кръвта и да затруднят възстановяването на засегнатите области.

Топлите безалкохолни течности, като чай или топла вода, са добър начин за загряване на тялото отвътре. Те помагат за поддържане на нормалната температура и хидратацията на организма.

След свалянето на мокрите дрехи и обувки, е важно да се сложи суха стерилна превръзка и да се постави памук между засегнатите пръсти, за да се предотврати триенето и за да се защитят увредените тъкани.

При измръзване е необходимо да се помни, че това е сериозно здравословно състояние, което изисква професионална медицинска помощ. Поемането на подходящи мерки за първа помощ е критично, но не може да замести консултацията с лекар.

Важно е да се има предвид, че тези указания за първа помощ са ориентировъчни и не заместват медицинска оценка и лечение. В случай на измръзване, винаги е от съществено значение да се потърси медицинска помощ, дори и след прилагането на първа помощ.

В никакъв случай не затопляйте засегнатата от студа част от тялото, ако има минимален шанс от повторно замразяване. Това размразяване и след това замразяване е катастрофално за засегнатите тъкани.