Какво представлява измръзването?

Измръзване, известно още като конгелацио е вид увреждане на кожата и на тъканите, което се случва в резултат на ниските температури на околната среда.

Когато тялото е изложено на такива условия, течността в клетките на кожата и другите тъкани замръзва, което води до образуване на кръвосъсирвания, които ограничават доставянето на жизненоважния за тъканите кислород.

Ако температурите паднат до нулата, кръвоносните съдове в близост до повърхността на кожата се свиват в опит да задържат топлината вътре в тялото. Когато е много студено или излагането на ниските температури е продължително, притокът на кръв към определени части на тялото, например към пръстите на ръцете и краката, може да падне до опасно ниски нива – недостигът или пълната липса на богата на кислород кръв към засегнатата област може да доведе до смъртта на клетките, съставящи тъканите.

Всяка част от тялото може да бъде засегната от измръзване. При повечето хора най-често биват засегнати ръцете, ушите, краката, носа и устните.

Хората, които стоят на открито при ниски температури на въздуха продължително време са изложени на риск от развитие на конгелацио. Подходящото облекло и ако е възможно, намаляване на продължителността на излагане на студ, може да спомогне за намаляване на риска.

Специалистите са на мнение, че малките деца и възрастните хора трябва да бъдат особено внимателни. Също така хората, страдащи от заболяване, засягащо кръвоносните съдове и кръвообращението трябва да бъдат много внимателни.

Някои лекарства, като бета-блокерите могат да повишат риска от развитие на конгелация и то с много тежки симптоми.

Най-рисковите групи хора са:

 • Бездомните, туристите и ловците, поради това, че прекарват много голяма част от времето си на открито.
 • Тези които са под въздействието на алкохол;
 • в напреднала възраст, без необходимите средства за отопление, храна и подслон;
 • прекалено обезводнените;
 • психично болните;

Какви са симптомите?

Най-честата класификация , която се използва е тази, при която измръзването се подразделя на 2 етапа – повърхностно и дълбоко :

 • при повърхностното най-често се усеща парене, изтръпване, „мравучкане“, сърбеж или усещане за студ в засегнатите зони. Измръзналите зони обикновено изглеждат побелели или замръзнали, но при натиск с пръст кожата първоначално потъва, но впоследствие се връща в обичайната си форма;
 • при дълбокото замръзване – първоначално чувствителността на засегнатата кожа намалява и ако не се вземат мерки, бива чувствителността напълно изчезва. Появява се подуване и пълни с кръв мехурчета като кожата е бяла или жълтеникава с цвят на восък, като при затопляне кожата придобива виолетово син цвят. Засегнатият ще изпита силна болка при затопляне на тези зони и възстановяване на кръвоснабдяването.

Лечение на измръзване

 • Първо потърсете помощ!
 • Дръжте засегнатата част на тялото на по-високо, за да намалите подуването.
 • Трябва да се преместите на по-топло място, за да предотвратите по-нататъшното преохлаждане на тялото.
 • Не стъпвайте на измръзналия крак или ходило, ако изобщо е възможно.
 • Махнете всички мокри дрехи и обувки и стягащи бижута или накити, които биха могли допълнително да ограничат притока на кръв.
 • Можете да пиете топли течности, но трябва да се безалкохолни и без кофеин.
 • Сложете суха стерилна превръзка и поставете памук между всички засегнати пръсти на ръцете или на краката, за да предотвратите триене.

В никакъв случай не затопляйте засегнатата от студа част от тялото, ако има минимален шанс от повторно замразяване. Това размразяване и след това замразяване е катастрофално за засегнатите тъкани.