Безсънните нощи, за жалост, са част от живота на почти всеки съвременен човек.

Макар че много хора истински се опитват да се грижат за здравето си и да си набавят необходимото им количество сън, то други живеят „ден за ден“ или пък просто са прекалено заети и нямат достатъчно време дори да се наспят нормално.

Всички знаем до какви отвратителни и ужасни последици може да доведе редовното недоспиване. Липсата на качествен сън е страшно сериозен проблем, на който обаче сякаш никой не обръща нужното внимание.

Наистина е опасно да игнорираме ефектите, които безсънието ни носи и при поява на такива трябва незабавно да проведем консултация с лекар.

Но науката отново успява да ни изненада и да ни предостави всъщност някои доста изненадващи предимства на недоспиването, за които най-вероятно дори и не подозирате.

Какво показват проучванията?

Оказва се, че още през 70-те години са били проведени експерименти и изследвания, свързани с липсата на сън. Групата хора, които са взели участие в тях, са били наблюдавани след определен продължителен период, през който не получили възможността да затворят очи и за секунда.

От тях били взети кръвни проби, като заедно с това са и били използвани дори невропсихологични инструменти, които да уловят мозъчните функции по време на изтощителното време на безсъние и работата им след това.

Резултатите са изключително изненадващи за учените.

Оказва се, че след продължителна липса на сън, хората могат да изпитат антидепресивен ефект върху тялото си – настроението им може да се подобри с цели 37,2 %, което е страшно странно, като се вземат в предвид всички вреди, които са свързани с недоспиването.

Защо резултатите са такива?

Причините за цялото това противоречие са много и различни, и учените не са сигурни коя точно могат да определят като главна такава.

Това, което се случва обаче е, че след като преминат през период на безсъние и след това се наспят, хората всъщност получават в пъти по-качествен, дълбок и спокоен сън, отколкото биха получили принципно.

Това намира обяснение във факта, че организмът им е изтощен от дългите часове, прекарани с отворени очи и единственото, което иска да прави е да спи и да си почива – следователно той отделя цялото си внимание на това, без да се занимава с почти нищо друго.

Това докарва до състояние на много по-дълбок сън, на който не всички нормални хора могат да се насладят всяка нощ.

Също така, се наблюдават известни промени, свързани с биохимичните процеси, които в тези моменти протичат в мозъка.

Изследванията показват, че при групата хора, които са се наспали след поредица от безсънни нощи, се е наблюдавало повишение на нивата на някои хормони в организма – а именно на хормоните свързани с активността и щастието, главно отговарящи за нашето настроение – серотонин и норадреналин.

Какъв е извода?

Макар че безсънието може да ни помогне доста, що се отнася до това, да „спим като къпани“, не бива да забравяме, че то все пак е изключително опасно за здравето.

Но в случаите, в които не можем да го избегнем е добре да знаем поне това – когато получим възможност да се наспим – да не си навиваме алармата, а да оставим организмът ни да си почива точно, колкото си иска и да се наслади на един по-дълбок от обичайното сън. Ако го направим, е много вероятно да се събудим свежи, бодри и щастливи.

Но също така, това важи само ако недоспиването не е било хронично – в противен случай, ако не си взимаме редовно ежедневната дажба сън, когато най-сетне се наспим, ще се почувстваме три пъти по-отпаднали – организмът ще има да си наваксва нещо, което всъщност е невъзможно да бъде наваксано.

Затова избягвайте безсънието, но когато то е неизбежно – постарайте се да извлечете полза от него!