Изключително приятно е човек да заспива, когато леглото е застлано с чисти спални принадлежности – миришещото приятно спално бельо, нови матраци и възглавници.

А да прекарвате нощта на чаршафи и калъфки, които отдавна не са сменяни, е не само некомфортно, но и опасно за здравето. Колко често е необходимо да се сменя спално бельо, за да не се превръща леглото в източник на заболявания?

Спално бельо под микроскоп

На постелните принадлежности, както и на другите повърхности, се натрупва прах, която съдържа различни микроорганизми – вируси, спори, бактерии, микроскопични бели кърлежи – акари.

Освен това е изчислено, че за 1 нощ човек оставя по леглото около 166 милиона мъртви клетки от своето тяло. Добавете към тях пот, мазнини и други естествени секрети. Невидимите за човешкото око частици се хранят акарите и бързо се размножават във вашето легло.

Това са обитателите на спалното бельо, матраците и възглавниците попадат в дихателните пътища на човека, предизвикват развитие на алергични реакции, дразнят лигавиците, потискат имунитетът.

Избягването на такива последствия е възможно с помощта на своевременно пране на спалното бельо, смяна на матраци и възглавници.

Колко често е необходима смяна на спално бельо?

Оптимално се смята прането на чарфаши, калъфки и пликове на завивки веднъж седмично. Особено през топлото време на година, но и в настоящия преходен сезон, когато най-активно се размножават акарите.

През зимата е допустимо прането на спално бельо веднъж на 2 седмици. Тези срокове съществено се променя в зависимост от това до колко човек се придържа към лична хигиена.

Ако човек не е свикнал да се къпе всеки ден, то смяната на спално бельо трябва да бъде по-честа.

Желателно е калъфките да се сменят по-често от останалото бельо. Особено ако косата ви бързо се омазнява.

Непланирана смяна на спалните принадлежности се налага и по време на инфекциозни заболявания или повишена телесна температура, когато човек се поти много. След оздравяване за всеки случай изперете спалното бельо.

Препоръчва се прането на спалните принадлежности при температура не по-ниска от 50 градуса, за да се унищожат белите кърлежи. По време на прането е желателно да се използва белина.

Колко често трябва да се сменят одеялата, матраците и възглавниците?

Белите кърлежи се чувстват прекрасно в старите одеяла, възглавници и матраци. Затова се препоръчва смяна на одеялата поне веднъж на 10 години, матрак – веднъж на 6-7 години, а възглавницата веднъж на 3-4 години.

Освен това одеялата и възглавниците трябва редовно да се проветряват.

Последните също така е добре да бъдат в чаршафосани пликове, които да се сменят веднъж седмично, така кожата ви няма да влиза в директен контакт с тъканта на одеялото, а белите домашни кърлежи няма да в толкова голямо количество да навлизат в одеялото.

Това се отнася също и за другите видове завивки.

Днес вече на пазара се предлагат и матраци и завивки, които препятстват натрупването на акари вътре в тъканите и техните цени постоянно се понижават и вече са сравнително поносими за едно средностатистическо българско домакинство, чийто средни доходи са около 500-600 лева средно на месец на човек.

От качеството на съня и средата, в която спим зависи до голяма степен нашето здраве, затова инвестираните средства в матраци и завивки ще ви се върнат многократно.