Не го отлагайте – само няколко часа могат да ни помогнат да удължим живота си с години.

Какви изследвания са най-важни след навършване на 30

1.Проверка на сърдечно-съдовата система

Първоначално се смяташе, че това се отнася за мъжете, а жените могат да не се притесняват за сърцето до менопауза. Но през последните години се появяват все повече данни за това, че рисковете за жените се подценяват.

Затова на възраст от 30 до 35 години се препоръчва всички да следят за здравето на сърцето си.

Правете си профилактичните изследвания, които ви се полагат като здравноосигурени лица, и са гарантирани от бюджета на НЗОК.

Изследвайте сърцето, дори и да нямате оплаквания. В началните си етапи сърдечните заболявания често протичат без видими симптоми.

Наднормено тегло, вредни навици, заседнал начин на живот и сърдечно-съдови заболявания в семейството са допълнителни рискови фактори.

Ако такива са налице в никакъв случай изследванията не трябва да се пренебрегват.

Измервайте кръвното налягане

Повишеното кръвно налягане е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, сред които инфаркт и инсулт, затова трябва да го следим.

Може да се провери на профилактичен преглед при личния лекар или у дома, ако разполагаме с апарат за измерването му.

Добре е по веднъж месечно да се мери, особено ако в семейството има някой, който страда от хипертония.

Много години за праг се смятаха стойности от 140/90 нагоре, но през 2018 г. Американската кардиологична асоциация промени рамките. Сега за повишено се смята кръвно над 130 на 80.

При установено по-високо кръвно от тази стойност, добре е да се направят няколко измервания, за да се уверим, че това не е единичен случай. Ако няколко пъти измервания показват високи стойности над 130 на 80, то е добре да се обърнем към личния лекар.

В ранните стадии проблемите могат да се предотвратят с промяна на хранителния режим и на начина на живот, а в по-късните са необходими медикаменти.

2.Проверка на кръвна захар

Постоянното повишение на нивата на кръвната захар е признак на диабет, който на свой ред може да доведе до сериозни последствия – инсулт, инфаркт, слепота, ампутация на крайниците, заболявания на периферните артерии.

Ако сте в добро здраве, то кръвната захар може да се изследва веднъж на 3 години. Но профилактичните изследвания за здравноосигурените лица дават възможност всяка година да се прави пълна кръвна картина и кръвна захар едновременно.

Изследването се прави сутрин на гладно, тоест не трябва да се яде от 8 до 14 часа преди това. Вечерта преди изследването на захарта е желателно да не се употребява алкохол, и да се избягват физически и емоционални натоварвания.

3.Пълна кръвна картина

Стандартно изследване, за което дори личните лекари ни напомнят, ако не сме се възползвали от правото си да го направим, полага ни се по здравна каса.

Използва се за комплексна оценка на здравословното състояние и за диагностика на широк спектър заболявания, сред които анемии, левкемия и инфекции на кръвта. Това изследване проверява количеството на различните компоненти на кръвта:

  • Червени кръвни телца и хемоглобин, с помощта на които пренасят кислород;
  • Бели кръвни телца за борба с инфекциите;
  • Тромбоцити, които осигуряват съсирването на кръвта и заздравяването на раните.

4.Цитонамазка за онкологични заболявания при жени

Това е важно за своевременно откриване на предракови изменения във влагалището и в шийката на матката. Цитонамазка е препоръчително да се прави веднъж на 3 години.

Ако 3 пъти подред резултатите са добри, то след това може да се направи след 5 ново изследване. В идеалния случай цитонамазка се прави с изследване за човешки папилома вирус.

5.Изследвания за венерически болести

Такива са необходими и преди 30 години, но на тази възраст много планират създаване на семейство, затова е особено важно да се контролира здравословното състояние.

При най-разпространените инфекции в ранните стадии няма симптоми. Неизлекуваните заболявания могат да доведат до сериозни усложнения, сред които и безплодие.