Обществото ни цени хората, прекарващи дълги часове на работа. Много от нас работят по 60, 80 или повече часа за удовлетворяване на собствените професионални потребности и семейни нужди, но на каква цена?

Толкова дълги работни седмици без достатъчно отдих предизвикват стрес, който нарушава мозъчната функция, синтез на необходимите хормони, предпазващи от претоварване.

С времето това води до постоянна слабост и отрицателни емоции, раздразнение и ярост. Защо е опасно това и как да се предпазим от подобно състояние?

Синдром на житейското изтощение – липса на сили и емоции

Специалисти разглеждат постоянната слабост и раздразнението като професионално прегаряне, клинична депресия или резултат от злоупотреба с психоактивни вещества, синдром на хроничната умора, заради вредни видове дейности.

С увеличаване на продължителността на преумората и стреса възникват хронична умора и слабост и негативни емоции, раздразнение.

Често кратката ваканция или отпускът могат да облекчат състоянието или да отстранят проблема в по-леките случаи. Появява се житейска енергия, позитивни емоции и желание за работа.

Но умората, която не се отстранява след отдих, може да създаде условия за синдром на „житейско изтощение”.

Какво е това „жизнено изтощение”, откъде е постоянната слабост?

Жизнено изтощение представлява постоянна слабост, която е в резултат на хронична умора и не отминава след спокойна нощ или отпуск. Това е хроничен дефицит на енергия, която поддържа житейските сили.

При синдром на „жизнено изтощение” слабостта след почивка става по-малко или не минава изобщо, съпровожда се с раздразнителност и чувство за деморализация.

Тези 3 критерия – слабост, раздразнителност и деморализация, се отнасят към ключовите симптоми на житейското изтощение.

То се установява при здрави хора, които нямат никакви други патологични причини за умора и слабост. Това е друго понятие от прегаряне, депресия и астения. Жизненото изтощение се развива при здрави хора без здравословни проблеми.

Учените използват различни термини в опити за класификация на умората и нейните вариации. В случай на житейско изтощение изследователите са стремили да уточнят умората като спокойна или напрегната такава.

При спокойна умора индивидът може да се справи след почивка и самопомощ, докато при напрегната или житейско изтощение, се отнася към негативната, която предизвиква сериозни увреждания на мозъка и соматични заболявания.

Преумора, проблеми с мозъка и здравето

Житейското изтощение включва потиснато настроение, неспособност за отпускане или превключване след работа, а също и симптоми на прегаряне.

Отличава се от изтощението при рак, синдром на хронична умора, автоимунни разстройства, диабет, анемия, нарушения на съня, прекомерно физическо напрежение или смяна на работа.

Това състояние без корекция се отразява неблагоприятно на мозъка и общото здраве на човека.

При анализ на изследвания, проведени от 1980 до 2015 година, е било намерено убедително доказателство, че житейското изтощение е свързано с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания или повторни сърдечни пристъпи.

Влиянието на изтощението се е изучавало независимо от другите известни рискови фактори, свързани със заболяванията или с начина на живот.

Жизненото изтощение увеличава риска от диабет тип 2

Повишен риск от инсулт с необратими последствия за мозъка също е свързан с житейските изтощения. Но мозъкът страда на хора, които не са постоянно заети в работата.

Бременните също могат да изпитват житейско изтощение със сърдечно-съдови усложнения. Последствията за здравето от недостатъчното сън и стрес при бременност може да доведе до изменения в обмяната на веществата, високо кръвно и оплаквания от слабост.