Страдате ли от спукани капиляри по лицето, краката или ръцете? Тревога предизвиква не толкова тяхната поява, колкото влиянието върху външния вид, особено когато са на лицето. Има много фактори, които са свързани с тяхното възникване.

Тънките, нишковидни, розови или сини на цвят линии, които се появяват по лицето, ръцете или краката, са именно спукани капиляри. Ако се появят по краката, то най-вероятно това са разширени вени.

Понякога изглеждат като синина или червено-синьо петно. Но щом се образуват веднъж едва ли ще заздравеят от само себе си, възможно е да е необходима медицинска намеса. Медицинският термин на това състояние е купероза.

Капилярите представляват кръвоносни съдове с тънки стени, които носят кръв. Те са нишковидни и много нежни. Когато капиляри се спукат, това води до отичане на кръв в околните тъкани, като по този начин спуканите капиляри стават видими през кожата.

Този проблем често се предава по наследство. Хормоните също играят роля в тяхното развитие, затова често се наблюдават при бременни жени или по време на менструален цикъл.

Стареенето прави кожата по-тънка, затова са видими и при хора в напреднала възраст. Какви са причините за спукани капиляри по различните части на тялото?

Спукани капиляри по лицето

Капилярите на лицето са много деликатни и обикновено лесно се пукат. Носът, бузите, подбрадичката – това са най-разпространените зони на лицето, където се появяват.

С течение на времето имат тенденция към влошаване, особено при влияние на външни фактори, например – климатични. Сред причините са енергично чесане на лицето, загар, горещи вани, много горещ или студен климат.

Най-ефективното лечение е лазерна хирургия, която помага за намаляване на отока на кръвта от капилярите. Така капилярите се съкращават и предотвратява техният разпад. Сред народните средства за облекчаване на това състояние е масло от лайка или обикновено розово масло, които се нанасят на лицето.

С тяхна помощ се намалява видимостта на спуканите капиляри. За профилактика се използват кремове с витамин С, които заздравяват крехките кръвоносни съдове.

На въоръжение

Най-разпространените причини са стареене и бременност. При гестация протичат много хормонални изменения в женското тяло. В този случай капилярите са предразположени към разкъсвания.

Освен това, обемът на кръвта при бременната е с тенденция към увеличаване, което предизвиква прилив към малките кръвоносни съдове. А това е предпоставка за разкъсване на капиляри.

Това състояние отшумява в рамките на няколко седмици след раждането. В някои случаи жените на противозачатъчни таблетки, в период на постменопауза, на хормонална заместителна терапия също е възможно да се сблъскат със спукани капиляри.

Жените са по-предразположени към това състояние от мъжете. Вариантът за лечение е един и същ – лазерна терапия и кремове с витамин С.

Спукани капиляри на краката

Основна причина е нарушеното кръвообращение. Силата на тежестта насочва кръвта надолу към краката. Когато циркулира това води до увреждане на капилярите.

Към това състояние предразполага кръстосването на краката или продължителното стоене в седнало положение. Медицински сестри, учители, работници в производството, които прекарват голяма част от работния си ден прави са предразположени към това състояние.

Наднормените килограми и затлъстяването, както и травми на краката, са сред предразполагащите фактори.

Склеротерапия – това е най-широко използваното лечение за спукани капиляри на краката. За заздравяване на капилярите на краката отново се предписват кремове с витамин С.