Когато кожата или мускулите на бедрата изтръпват, това първоначално може малко да е малко притеснително, но да не попречи дори при активен начин на живот. Това неприятно усещане обаче може да е признак на редица тежки и дори неизлечими заболявания.

От какво изтръпват бедрата – основни причини

Болест на тесните дънки

Джинсите с ниска талия са се появили доста отдавна. Плътно прилепналите дънки имат за цел да подчертаят женствеността на фигурата, а едновременно с това частично да заличат допълнителните очертания, за да формира привлекателен силует.

При плътно прилепнали дънки често се появява мравучкане, парене и дори изтръпване в областта на страничната повърхност на бедрата, особено ако се носят продължително.

Канадски невролози дори публикуваха научна статия, в която подробно изследват тази загадъчна патология. Те стигат до заключението, че в някои случаи тесните дънки, които стоят ниско на бедрата, притискат кръвоносни съдове и нерви.

И това води до развитие на отдавна известно на лекарите състояние, което се нарича парестетична мералгия.

Тази патология е описана за първи път още през 1895 г. и представлява компресионно-исхемична невропатия на външния кожен нерв на бедрата, който ги инервира.

Някога причина за това състояние са също корсетите, притискащи нерва под слабинното сухожилие.

Съвременните причини за парестетична мералгия са и по-прозаични – затлъстяване, бременност, херния на корема и дори дискова херния на долната част на гръбнака.

Основният начин на лечение е да се премахне причината за болезненото състояние – отслабване, смяна на гардероба, раждане. Болките в областта на притиснатите нерви може да се облекчат с помощта на медикаментозни блокади.

Прищипване на нерва в областта на гръбнака

При поясно-кръстен радикулит се увреждат и прищипват коренчетата на нервите, преминаващи по канала на гръбначния мозък. Характерен симптом е намаляване на болезнените усещания в покой и усилване при движение.

Ако са увредени коренчетата в областта на кръста – изтръпването и болките се разпространяват към предната повърхност на бедрата, ако страдат коренчетата на нервите на кръстния отдел – болезнени усещания и изтръпване се разпространяват по седалищния нерв.

Ако при подобни симптоми се появят проблеми с придвижването, а също загуба на контрол над пикочния мехур и над червата, е необходимо незабавно да се потърси лекарска помощ.

Най-често справяне с притискането на нерва, развило се на фона на възпалението, се постига с помощта на нестероидни противовъзпалителни средства и специално подбрани от лекар физически упражнения.

В случаите, когато лечението не помага, а болката се усилва може да бъде назначена хирургична интервенция за освобождаване на нерва.

Диабетна невропатия

Диабетната невропатия е много често усложнение на захарен диабет, при която на фона на болестта, заради високите нива на кръвна захар се увреждат невроните, и се развива процес на дегенерация на периферните нерви.

Ситуацията се усложнява и от увреждането на малки кръвоносни съдове, които снабдяват околните тъкани.

В крайниците, и в областта на бедрата, се развива мравучкане и изтръпване, което е признак на опасни разрушителни процеси, протичащи в организма на диабетика. За тези симптоми следва задължително да се съобщи на личния лекар.

Автоимунна болест

Причина за изтръпване на бедрата може да е автоимунно заболяване – системна вълчанка или множествена склероза.

При вълчанка първо се увреждат съединителните тъкани и кръвоносните съдове. Болестта се проявява с увреждане на кожата и на ставите. Но също може да засегне и периферната нервна система на крайниците и да обхване и бедрата.

При това увреждане човек усеща мравучкане, парене и изтръпване.

Изтръпване, мравучкане в крайниците – това са характерни симптоми на ранен стадий на множествена склероза. При това заболяване клетките на имунната система разрушават миелиновата обвивка на нервите, което води до нарушаване предаването на нервните импулси.

Сарком на бедрото

Туморите – саркоми, в меките тъкани на бедрата, притискащи кръвоносните съдове и нервите, също могат да предизвикат усещане за мравучкане и изтръпване. На саркомите се падат не повече от 1% от случаите на рак. Най-често те се образуват в областта на мускулите и сухожилията.

Лечението се осъществява от онколози. Методите на лечение са лъчева, химиотерапия, а също и хирургично отстраняване на тумора.