Има ситуации, когато е по-добре да изясним с подробности здравословното си състояние пред лекар от Спешна помощ, макар и всъщност истинската причина да е напълно безобидна.

За какви болести сигнализира изтръпването на половината лице

Защо може да се наложи линейка, ако лицето започне да изтръпва от едната страна?

Изтръпване на лицето

Изтръпването означава нарушаване функционирането на периферна нервна система, нерви, които управляват мускулите на лицето и отговарят за тактилните усещания – докосвания и т.н. Какво може да се случи с тези нерви, за да възникне изтръпване?

  • Увреждане при травма;
  • Притискане – също заради травма, или тумор, или пък възпаление;
  • Самите нерви е възможно да попаднат в зоната на възпалителния процес.

Изтръпването започва с леко мравучкане, което постепенно прераства в загуба на чувствителност на цели участъци от лицето.

Причините за изтръпване на половината от лицето са много. Някои от тях са толкова сериозни, че веднага трябва да се извика спешна помощ, други пък не налагат спешна медицинска намеса.

Инсулт

При инсулт в тъканите на главния мозък кръвоносен съд се запушва от тромб – исхемичен, или се разкъсва – хеморагичен и възниква мозъчен кръвоизлив.

В двата случая се развива остро нарушение на кръвообращението в участък на мозъка и се стига до неговото загиване.

Това е най-опасната от патологиите, която може да се прояви като изтръпване на половината от лицето. Развива се парализа на лицевите мускули от едната страна, те провисват. Характерно е изкривяването на устата и на цялата физиономия.

Транзиторна исхемична атака – ТИА

Това е нещо като имитация на инсулт – образува се тромб, започва да се развива нарушение на кръвообращението, но самият тромб не успява да запуши кръвоносния съд и кръвоснабдяването се възстановява.

Симптомите на ТИА са сходни с тези на инсулта, но се задържат не повече от няколко минути и преминават за около час приблизително.

ТИА може да се повтори няколко пъти подред. Но не бива да се изключва и инсулт, затова ако лицето наистина изтръпне и се появят изброените по-горе признаци, следва незабавно да се потърси лекарска помощ.

Множествена склероза

Изтръпването на лицето или на другите части на тялото е един от първите симптоми на множествена склероза. Това е тежко автоимунно заболяване, при което имунната система атакува и разрушава миелиновото покритие на нервните влакна, което играе ролята на изолатор.

Увреждането на нервите може да се усеща като изтръпване. Освен това се наблюдава и нарушение на координацията, зрителни нарушения – проблеми с фокусирането, болезнени конвулсии в крайниците, нарушения на контрола на пикочния мехур.

Парализа на Бел

Така се нарича възпалението на лицевия нерв. Развива се парализа на мускулите от едната страна на лицето – както и при инсулт, те провисват заедно с клепачите и с ъгълчетата на устатата.

1-2 дни преди началото на характерните симптоми е възможна поява на болка зад ухото, може също да се нарушат вкусовите усещания, да възникнат проблеми със слуха.

Известно време след развитието на парализата понякога се наблюдава отделяне на слюнка. Възможно е парализата на лицевия нерв да е самостоятелна, без да е свързана с други заболявания, и когато стихне възпалителният процес, нервът се възстановява.

Това може да отнеме до няколко седмици или месеци – така става в 80% от случаите.

Инфекция

Някои инфекциозни заболявания също могат да доведат до изтръпване на половината от лицето. Например, херпес зостер, няколко дни преди появата на обривите този участък може да започне да сърби, възниква чувство на парене, мравучкане, а също и изтръпване.

Причина за изтръпване на лицето е възможно да са и други инфекции, например, бактериални, които също предизвикват кариес и възпаление на венците.

Усещането за изтръпване възниква на фона на увеличени лимфни възли или възпаление на слюнчените жлези.

Тумори

Разрастването на тъкани в областта на лицето може да е както доброкачествено, така и злокачествено. Ако се притискат и лицевите нерви, е възможно изтръпване на лицето.

Кога трябва да се вика линейка

Всяко изтръпване на лицето е повод за консултация с личния лекар, който дава направление обикновено за невролог. Спешна помощ се вика задължително, ако са налице признаците на инсулт, един от които е изтръпване на лицето.