Всеки човек поне веднъж в живота си се е сблъсквал с усещането за изтръпване на ръцете по време на сън.
Тази симптоматика говори за нарушения в системата на кръвообращение в крайниците на човека и има научно название парестезия.

Китките и дланите на ръцете могат да изтръпнат и при напълно здрав човек, но ако тази симптоматика се проявява достатъчно често, е добре да се замислим да потърсим лекар – невропатолог.

Най-честите причини за изтръпване на ръцете по време на сън са:

1. Неудобна поза за спане, вследствие на която се притискат нервните окончания на тъканите – сухожилия или мускули, които заобикалят нервните израстъци.

Тази симптоматика се нарича – легнал си е на ръката. Това е обусловено от това, че при неудобна поза се притискат кръвоносните съдове, частично или пълно блокиращо постъпването на плазмената течност към крайниците – това и предизвиква симптомите.

В този случай е достатъчно само да се смени позата, и симптоматиката постепенно започва да отминава. И в това няма нищо опасно, и няма за какво човек да се безпокои.

2. Втората най-разпространена причина за изтръпване на ръцете на сън лекарите смятат, че е остеохондрозата на шийните прешлени.

Тази диагноза, вследствие на заседналия начин на живот и работата в седнало положение може да се открие при 70% от населението, както знаем, най-висок е процентът в развитите държави.

Заболяването се предизвиква от прищипване на нервните окончания на гръбначномозъчните нерви.

Притискането на нерва води до подуване на околните тъкани, а оттам и до появата на болки, които се усещат в областта на главата, шията, раменете и китките на ръцете.

Болката кара мускулите да се съкращават – развива се спазъм на мускулната тъкан, която притиска не само нервните израстъци, но и кръвоносните съдове.

3. На лекарите им е известен тъй нареченият синдром на карпалния канал, който може да възникне, поради няколко причини – професионалната дейност на човек се съпровожда с монотонни движения на горните крайници, и по-точно на китките;

4. Продължителна работа на клавиатура на компютър;

5. Нарушения на ендокринната система:

- Микседема – това е патология, проявяваща се в пълна или частична работа на секретите на щитовидната жлеза;
- Захарен диабет – заболяване, обусловено от дефицит на инсулин в кръвта на болния;

6. Недостиг на витамин В12 в организма;

7. Полиневропатия – заболяване, обусловено от множествени увреждания на периферните нерви;

8. Заболявания на сърдечно-съдовата система;

9. Тютюнопушене и алкохол;

10. Дефицит на желязо;

Симптоми на изтръпване на ръцете нощем

Парестезията е една от най-често срещаните оплаквания, с които хората се обръщат към лекар и най-важното е правилното поставяне на диагнозата, тъй като всяко тактилно изменение на сетивните рецептори може да свидетелства за достатъчно сериозни заболявания.

Какви могат да са симптомите на изтръпване на ръцете?

• Пълна или частична загуба на чувствителност на краищата на пръстите или на целия крайник;
• Усещане за мравучкане по кожата;
• Парене и потръпване;
• Мускулни спазми;
• Тремор на горните крайници;

Лечение на изтръпване на ръцете нощем

Както беше посочено по-горе спектърът от заболявания и външни въздействия е достатъчно широк, за да се опише еднозначно изтръпването на ръцете на сън, но след установяването на диагнозата, за да отшуми неприятната симптоматика, е необходимо да се отстрани нейната първопричина.

Ако подбудителите са неудобното легло или нощните дрехи, то трябва да си вземете ортопедичен матрак, възглавница и удобна пижама.