На всички ни е известно, че прополисът е своеобразен склад полезни вещества, свойства които обуславят бактерицидното и регенериращото действие на препарата.

И затова активно се използват свещи с прополис срещу хемороиди – така в кратки срокове се постига затихване на възпалителния процес, облекчаване на болките и на другите неприятни признаци на заболяването.

Освен това се стабилизира кръвообращението в малкия таз, което служи за профилактика на застойните проявления.

Показания за използване на свещи с прополис срещу хемороиди

Свещите с прополис значително могат да подобрят състоянието на човек, който страда от хемороиди извън зависимостта от стадия на заболяването.

Например, в периода на остро възпаление пчелният продукт отстранява подуването на аналната зона и намалява размерите на венозните възли.

Използването на свещи гарантирано облекчава болката, усещането за парене и сърбеж, прави акта на дефекация по-комфортен.

Едно от свойствата на този пчелния продукт е да разрежда кръвта. Благодарение на това свойства намалява натоварването върху стените на кръвоносните съдове.

Активността на препарата спрямо ефекта на заздравяване на раните се проявява при увреждане на стените на разширените съдове, което обикновено се съпровожда с кървене.

Свещите с прополис могат да бъдат назначени от лекар:

• При симптоми на вътрешни хемороиди;
• За заздравяване на анални фисури;
• При наличие на възпаление в зоната на аналното отвърстие;

Освен всички стадии на хемороидите свещите се назначават при простатит, аденом на простатата, отслабена еректилна функция, при сраствания в малкия таз, уретрит, цистоуретрит, проктит, ентероколит, салпингоофорит, при вагиноза и ерозивни процеси в маточната шийка.

Ректалните свещи притежават също и системно действие – облекчават симптомите при инфекциозни заболявания – настинка, ангина, грип.

Фармакогенетика и фармакодинамика

Свещите с прополис оказват комплексно лечебно въздействие, и не само в областта на приложение, но и върху организма като цяло.

Прополисът помага за кратко време да се отстранят болезнените усещания и да се спре възпалителния процес, да се успокои сърбежа, да се намали отока и да се нормализира кръвообращението в зоната на образувалите венозни възли.

Нормализирайки процесите на съсирване на кръвта, прополисът предотвратява формирането на тромби, които се смятат за разпространено усложнение при хемороиди.

Освен изброеното, свещите от прополис оказват бактерицидно действие, преустановявайки инфекциозния процес във възлите и кожата на аналния сфинктер.

След облекчаване на възпалението помощта на прополиса също е необходима – свещите се използват за стадия на заздравяване за възстановяване на увредените тъканите и стени на кръвоносни съдове, за спиране на кървенето.

Фармакокинетиката не е изучавала свещите с прополис. Предполага се, че усвояването на препарата в ректума се случва бързо, а степента на абсорбция зависи от дозата на лекарствения препарат. Натрупване на активни компоненти не се наблюдава.

Използване на свещи с прополис срещу хемороиди по време на бременност

Теоретично свещите с пчелния продукт се смятат за забранен препарат за бременни и кърмещи жени, защото кинетични свойства на препарата не са достатъчно добре проучени, и нито един фармацевт няма да поеме върху себе си отговорността да потвърди, че препаратът по никакъв начин няма да повлияе върху процеса на износване и върху растящия плод.

Въпреки това свещите с прополис се използват и в период на бременност.

Но разрешението за тяхното използване трябва да даде лекарят, който наблюдава бременната. Самостоятелното лечение с каквито и да е препарати, било то таблетки или суппозитории, е недопустимо.