Без глад и пресмятане на калории можем да отслабнем на изящна диета.

Продължителността на изящната диета е седмица и въпреки че е нискокалорична глад няма да ви мъчи.

Голям плюс на изящната диета е разнообразното меню.

Как правилно да спазваме тази диета и каква е тайната ѝ?

Тайните на изящната диета

Същността на изящната диета и строгото хранене по часове.

Храните, които включва диетата, са достъпни, сложни няма нужда се готвят.

Но за сметка на това трябва да се употребяват тези храни, които са указани в менюто на диетата, в противен случай ефект няма да има или ще бъде незначителен.

Съществуват важни правила, които трябва да се спазват.

Ето и кои са те:

• Към салатите трябва да се добавя сос – чаена лъжичка зехтин с лимонов сок;

• Ограничават максимално зеленчуците с висок гликемичен индекс – морков, цвекло, а също захар, картофи и бобови – грах, фасул;

• На практика всеки ден трябва да се пие зелева отвара;

Тази напитка помага за насищане, за ускоряване на обмяната на веществата, за намаляване на апетита.

• Желателно е млечните продукти да са с ниска масленост – максимум 3%;

• Сол може да се употребява в минимално количество;

По време на изящната диета се яде по 9 пъти дневно, през 1-2 часа.

Това помага да не се изпитва глад, освен това метаболизмът се ускорява, храненето е дробно и на често.

Задължителни в периода на отслабване са и физическите натоварвания. Бягане, разходки, плуване, велосипед. Физическата активност помага за ускоряване на процеса на изгаряне на излишните килограми.
Предимства на изящната диета са разнообразното меню, евтините и достъпни храни, липсата на глад, а също и липса на необходимост от пресмятане на калории. Но има и минуси. Трудно ще бъде на тези, които обичат сладкото, тъй като са разрешени само плодове. Изящната диета няма да е подходяща и за тези, които са заети през целия ден или са свикнали да ядат рядко, но много.
Във всеки случай този хранителен режим е много по-полезен от строгите диети, затова и не вреди на здраве.
Подробно меню на диетата
По време на изящната диета могат да се ядат плодове, зеленчуци, ядки, зърнени храни, яйца, риба, морски дарове, телешко, пилешко, хляб, извара, сирене и гъби. Позволените храни са много, затова и менюто на диетата може да се състави много лесно. Но е важно да не си измисляме меню на диетата за всеки ден, а строго да следваме съветите.
Яде се в следните часове – 7:30, 8:00, 10:00, 11:00, 13:00, 15:00, 17:00, 19:00 и 19:30. Не трябва да се пропуска хранене.
Утрото трябва да започне с плодове - с киви, няколко мандарини или портокал, през летния сезон с праскови, нектарини или с банани. А на третия ден от диетата вместо плодове се препоръчва плодов сок, разреден с вода. След лека закуска се препоръчва каша – овесена или ечемичена с мляко или елда. Кашите трябва да се редуват. Млякото трябва да е с ниска масленост.
До обяд трябва да се направят още 2 междинни хранения – в 10 и 11 часа. Първото междинно хранене е айран, отвара от шипки и хляб; зелен чай и извара. Вариантите също трябва да се редуват. А второто междинно хранене – винаги е ябълка. Обядва се 2 пъти дневно – в 13 и 15 часа.