Специалисти от Института Робърт Кох в Германия установиха, на кои места най-често се заразяват с коронавирус.

За тази цел те анализират данните за заболелите от февруари от август 2020 г. Резултатите са публикувани в епидемиологичния бюлетин на сайта на Института.

Изследователите предупреждават, че успяват да проследяват веригите на заразяване само в 27% от случаите. При останалите заболели не успяват да открият първоначалният източник на инфекция.

Къде е най-голям рискът от заразяване с коронавирус

Авторите на изследването отбелязват, че коронавирусната инфекция най-активно се разпространява в затворените помещения къде е най-трудно да се осигури социална дистанция.

Немците най-често са се заразявали в собствените си семейства. Общо са регистрирани 3900 епидемични огнища в домакинствата, от които се оказват заразени 12 300.

Така заразеният с коронавирус заразявал средно по още двама членове на семейството си.

На второ място по брой огнища на COVID-19 са домовете за възрастни – 709 огнища. В тези заведения са регистрирани най-голям брой заболели – 13 300.

Там вирусът се разпространявал още повече – всеки заболял средно заразява 18 души.

Още по-голям е рискът от разболяване от COVID-19 – в общежития за бежанци – в тях всеки от заразените предавал инфекцията на 20 души.

В резултат на 199 епидемични огнища на заболяването в такива помещения с коронавирус се заразяват 4100 души.

Заради липса на възможност да се спазва социална дистанция коронавирусът активно се предава и в офисите. В Германия са установени 412 огнища на заболяването на работните места, където се заразяват 5800 души.

Според изчисленията, всеки заразен служител е предавал вируса на 13 колеги.

Още едно опасно място, за такова се смятат болниците. В лечебните заведения на Германия с коронавирус се заразяват 4100 души, 402 огнища, така всеки пациент предава вируса на 9 други.

В поликлиниките рискът от заразяване е по-малък – 710 заболели, 123 огнища, а броят на заразените от един източник на инфекция – около 5.

Какъв е рискът от заразяване в училища и университети

Процентът на заразяване в образователни заведения е нисък. В университетите има само едно епидемично огнище, при които инфекцията се открива при 4-ма студенти.

В училищата са регистрирани 31 огнища и 150 заболели, при които един носител предава вируса на 4-ма други учащи.

В детските градини ситуацията е сходна – 33 огнища и 168 заразени.

В студентските и ученическите общежития се заразяват 129 души, регистрирани са 16 огнища. В крайна сметка болните от коронавирус заразявали средно по 7 съседи.

Авторите на изследването обясняват такива ниски показатели по това, че много учебни заведения са били затворени през последните месеци.

Опасно ли е пътуването в обществения транспорт при пандемия

Показателите на заразяване в обществения транспорт са едни от най-ниските. Вероятно, за това способстват въведените мерки – задължителното носене на маски и спазване на социална дистанция.

В автобуса всеки болен е заразял 4-ма пасажери – общо 13 огнища с 66 заболели, а в самолет – не повече от две – 3 огнища и 8 заразени.

Според статистиката, най-безопасното място от гледна точка на опасността от заразяване. В този вид транспорт не се установява нито един случай на заразяване. Но изследователите предупреждават, че в този случай определянето на нивото на риска е на практика невъзможно.

Изключително трудно е да се установи пасажерът, който е станал първоначален източник на инфекцията, и да се проследят неговите контакти.

Колко хора са се заразили в мястото на отдих

Шансовете от заразяване с COVID-19 в ресторантите, хотелите и други места за отдих немците се оказват ниски. Вероятно, за да се избегне заразяване помагат маските и социалната дистанция.

Най-големият брой заразени от един носител са установени в ресторанти и барове -  6 души, 38 огнища, 273 заболели.

1 заразен предавал вируса на около 5 души – 47 епидемични взривове и 252 случая. В хотели и пансиони се заразили 578 души при 169 епидемични взрива, там един заразен предавал коронавирус на двама други.

Случаи на заразяване с вируса на открито се срещали много по-рядко. След пикник инфекцията била установена само при 3-ма души, а по круизни кораби коронавирусът се разпространил сред 37 пасажери – 12 огнища.