Ако денят ви, както и на повечето хора по света, не може да започне, докато не сте си изпили кафето, можем да ви поздравим. За начало с добро здраве, а след това и да ви предупредим за възможните рискове.

Какви са рисковете, ако продължим да пием кафе при пандемия

Философия на кафето

Кафето не е просто напитка. Това е най-лесният начин да получим малко удоволствие сутрин, да се заредим с енергия, а понякога и за да се събудим.

Според изследвания на една от маркетинговите агенции у нас, хората не пестят пари за кафе, дори и когато доходите им намаляват. Затова по време на препоръчителна изолация кафето е нашият най-добър приятел, а може би и враг. Всичко зависи от ситуацията.

Изненадващи ползи от напитката

Кофеинът е психоактивно вещество, което естествено се съдържа в кафето. Производителите го добавят в много хранителни продукти – енергийни напитки, сладкарски изделия и десерти, а също и в медикаменти и козметика.

Толкова сме свикнали с него, че го смятаме за нещо, което се подразбира. В научните кръгове и досега се водят спорове, какво е всъщност то.

Според многобройните изследвания, пиенето на умерени количества кафе, по 2-4 дневно, е с огромна полза за здравето.

Ароматната напитка предпазва от няколко вида рак, понижава риска от заболявания на главния мозък, предотвратява проблемите с черния дроб и увеличава продължителността на живота.

Също така повдига настроението, подобрява когнитивните функции и дори повишава сексуалното желание. Но има и негативна страна.

Опасни навици при самоизолация

В едно от Харвардските изследвания, проведено през 2011 г. хората, които редовно пиели кафе, били с 20% по-нисък риск да изпаднат в депресия.

Затова въпросът да се пие или не кафе по време на самоизолация, по разбираеми причини не е на дневен ред. Разбира се, може да се пие, но трябва да е с мярка, за да не ни горчи след това.

Разграничават се няколко вредни навици, които са свързани с пиенето на кафе:

Превишаване на нормата

В научния доклад за кофеина на Европейската агенция за безопасност на хранителните продукти се препоръчва да не се превишава дозата от 400 мг кофеин на ден, което включва 200 мг наведнъж.

Това отговаря приблизително на 4 чаши кафе.

Превишаване на препоръчителните стойности ще повлече след себе си негативни последствия за здравето – сънни разстройства, раздразнителност, поява на тремор, нарушения на сърдечния ритъм и други проблеми.

Този ефект до голяма степен зависи от индивидуалните особености на организма.

Пиенето на умерено количество кафе се свързва с контрол на теглото, а ако пием повече от 2-4 кафета на ден, това способства за натрупване на мазнини по корема.

Замяна на истинското кафе с еспресо

Еспресото е като отлежало вино, то има наситен вкус, като оставя в устата горчиво-сладко послевкусие.

Тази силна напитка днес е толкова популярна, колкото и класическото кафе. Истинска известност придоби, след като в края на 20-ти век се появиха първите домашни машини за кафе.

Всички любители на напитката трябва да знаят, че в чаша еспресо, с обем от 30 мл, се съдържат от 60 до 80 мг кофеин.

За сравнение – в същото количество кафе са 25 мг. Затова заменяйки класическото кафе с еспресо, рискуваме да превишим дневната препоръчителна доза кофеин, след което да страдаме от безсъние.

Съчетание на кафе с прием на лекарства

Кофеинът, който съдържа в кафето, може да неутрализира ефективността на лекарствените средства или да предизвика неприятни странични ефекти.

Затова преди прием на нови препарати, е необходимо да попитаме лекаря, който ни ги изписва, дали са съвместими с кафе.

За съжаление, това невинаги се посочва в листовките за употреба.

На първо място, трябва да се обърне внимание на въпроса за съчетаването на кафето с антибиотици, сънотворни и съдосвиващи препарати.

Прекаляването с кафето може да възпрепятства усвояването на витамин В1 – тиамин. Неговият недостиг може да се заподозре, ако се чувстваме постоянно отпаднали и ни липсват сили.

Рязко спиране на пиенето на кафе

Кофеинът предизвиква привикване, затова рязкото спиране на пиенето на кафе не е желателно. Ако желаете да го ограничите, то трябва да намалявате кафетата постепенно.