Защо са необходими толкова строги противоепидемични мерки, след като COVID-19 до момента е довело до смъртта на по-малко от 10 души, докато при всяка сезонна грипна вълна умират няколко пъти повече хора.

Смъртността от грип, която се обявява, не е реална

У нас не се води точна статистика колко са починалите от грип, но ако се проследи по съобщенията по медиите, за последния грипен сезон от усложнения се е стигнало до летален изход при 7-8 души.

Разбира се, тази информация не може да се приеме за достоверна, тъй като винаги може да се изпусне нещо важно, когато няма официална статистика.

За по-точен анализ ще използваме данните от Германия на Института Робърт Кох, който е ангажиран с наблюдението и изследването на заразните и инфекциозни заболявания.

Според тиражираната информация при една от най-тежките грипни вълни във Федералната република се е стигнало до летален изход при 25 000 души, а тогава не са били прилагани толкова строги противоепидемични мерки.

Какво го налага сега тогава, още повече у нас, където са починали под 10 души, а тези в тежко състояние са 14?

Разликата се състои в това, че от Института Робърт Кох обобщават информацията и правят оценка при преминала грипна вълна и на базата на модел изчисляват, че починалите от усложнения на грип са 25 000.

При COVID-19 смъртността е реална, тъй като се основава на лабораторно потвърждение на коронавирусна инфекция, а не се прави екстраполация на базата на определен брой наблюдавани лица, и постоянно се обновява.

За сравнение, на 26 март починалите с коронавирус в Германия са били 200, а днес най-вероятно ще надхвърлят 800.

За да се направи реално сравнение на смъртността от COVID-19 и грип в Германия, трябва да се използват данните за починалите с доказано лабораторно грипна инфекция.

По време на пика на грипната епидемия у нас в края на януари, първите дни на февруари 2020 г. са направени 265 PCR теста с проба от гърлен секрет, като при 132 от тях се доказва грипен вирус. А сега всеки ден се правят по над 300 PCR теста за коронавирус с тенденция капацитетът на референтните лаборатории да бъде увеличен до над 1000 дневно.

Това показва, че данните за заболелите от COVID-19 са много по-представителни, а при грип заболеваемостта се обявява на базата на модел, при който лабораторно потвърдените случаи се умножават с коефициента на разпространение на грипния вирус.

Въз основа на изчислената заболеваемост се обявява и грипна епидемия, а за коронавируса моментните заболели над 400 са лабораторно потвърдени.

Как трябва да се сравняват данните за смъртността от грип и COVID-19

Според официалния доклад на Института Робърт Кох, смъртните случаи, при които е лабораторно потвърден грип по време на грипната вълна 2017/2018 г., са над 1600.

Официалните данни за смъртността от грип през този сезон в Германия, при които има лабораторно доказана инфекция, са над 300.

От Института, който отговаря за наблюдението и контрола на заразните заболявания във Федералната република, наскоро обявиха, че страната е все още в началото на пандемията от коронавирус.

Това изявление е от 20 март, текущите данни показват, че прогнозите им са били правилни, смъртността в Германия с коронавирус нарасна значително и най-вероятно до броени дни починалите ще надминат 1000, а заболелите е много вероятно и да надхвърлят 100 000.

Разбира се, възможен е и по-положителен сценарий, тъй като в Испания и Италия има данни за забавяне разпространението на вируса.

Какво налага толкова строги противоепидемични мерки

Великобритания наложи доста по-късно строгите противоепидемични мерки, тъй като в страната болните се увеличаваха доста по-бавно, но през последните и на острова се наблюдава ускоряване на разпространението на инфекцията.

Според изчисления и прогнози на Кралския колеж в Лондон без национална карантина починалите от COVID-19 е било възможно да достигнат 500 000 души.

Във връзка с обявената стратегия на правителството в Лондон да не се налага карантина, а да се гради колективен имунитет, дори бе направена още мрачна прогноза при 1 млн. души с COVID-19 да се стигне до летален изход.

Ако се наложи карантина в цялата страна, както вече бе направено, то починалите могат да бъдат сведени до 250 000.

Към момента обаче на острова няма индикации, че ще се стигне до такава висока смъртност, макар и починалите на острова само за 24 часа да са близо 400, а общият им брой от началото на епидемията е все още под 1800.

При отчитане на обстоятелството, че и от Европейския център за контрол и превенция на заболяванията обявиха, че рискът от разпространение на коронавируса в ЕС е умерен, но при спазване на строги противоепидемични мерки, най-вероятно няма да се стигне до подобен негативен сценарий.

Ислямското правителство в Техеран доста дълго време не е отчитало опасността от заразата и противоепидемични мерки са наложени доста по-късно. Това стана причина Иран да е една от най-засегнатите от COVID-19 държави.

Затова противоепидемичните мерки, които бяха взети у нас могат да се определят като правилни, дори ни дават за пример в Европа колко своевременно са въведени, въпреки критиките, че не са пропорционални.

Коронавирусът предизвиква много по-сериозни усложнения от грип

Новият коронавирус е доста по-различен грипа, неговият коефициент на разпространение е близо 2 пъти по-висок от този на грипния вирус.

Ако на грипа е 1,3, то на коронавирусът е 2,5 или за еднакво време могат да се заразят 2 пъти повече хора.

От друга страна, много повече от разболелите се има нужда от интензивно лечение и апаратно дишане, а съвременната здравна система не е приспособена да поеме толкова много хора, страдащи от инфекциозни заболявания.

В Италия над 4000 души са в тежко състояние и са интубирани, а леглата за интензивна терапия в страната са 5090. В Испания вече са надвишени, тъй като в тежко състояние с COVID-19 са над 5000 души, а интензивните отделения в страната могат да поемат 4400 души.

При спокойно време тези реанимации стоят празни, няма и достатъчно специалисти, тъй като самата специално не е сред високоплатените. Това още повече усложнява ситуацията.

Една реанимация не е само респиратор, но е необходима и друга скъпа апаратура, която трябва да се поръча и да се достави по заявка.

Респираторите не достигат и производителите не успяват да изпълнят заявките само на държавите, затова се и наложи редица заводи да преструктурират производството си и да започнат да правят апарати за командно дишане. Подобна ситуация никога не е възниквала при сезонна грипна вълна.

Грип тип Б втори план, поради заплахата от коронавируса

Заплахата от COVID-19 у нас дойде на фона на увеличаване на броя на потвърдените случаи с грип тип Б, който се смята за по-опасен, затова още в началото на март здравният министър със заповед затвори всички училища, университети, отмени планови операции, профилактични прегледи и т.н.

Затварянето на ресторанти, заведения и търговски центрове с обявяването на извънредното положение и забраните за струпването на много хора по обществени места доведе до рязък спад на заболеваемостта от грип тип Б.

Училищата са затворени от повече от месец, а и с днешното Решение на Министерски съвет за удължаване на извънредното положение до 13 май, най-вероятно това няма да се промени и през следващите седмици.

Националният център за заразни и паразитни болести, дори не са обявявали бюлетините от почти месец, тъй като фокусът е сега COVID-19.

През 2019 г. е отчетено значително нарастване на заболеваемостта от грип в началото на април.

Най-вероятно поради затоплянето на времето и сезонното отслабване на имунитета са се увеличили заболелите от грип и остри респираторни заболявания.