Японски учени установили още едно полезно свойство на кафето. Оказва се, че редовната употреба на тази напитка може да понижи риска от развитие на рак на простатата.

Кафето - пазител на мъжкото здраве

Авторите стигат до извода, че полезни за мъжкото здраве са 2 компонента, съдържащи се в кафето. Това са въглеводороди, присъстващи в кафените зърна.

Тяхното количество в самата напитка зависи как е приготвено кафето. При филтриране те често не попадат в течността, а при варене обикновено остават в голямо количество.

Изследователите тествали тези съединения върху мишки, на които имплантирали туморни клетки.

Общо за експеримента били селектирани 4 групи гризачи – на първата група давали от едното вещество, а на другата – от другото, на третата – и двете съединения – заедно. Четвъртата била контролно, тоест не се дава нищо, за да се направи сравнение в края на изследването. 

Оказва се, че комбинацията от тези 2 компонента забавяла растежа на тумора. След 11 дни туморът при мишките, които получавали и 2-те съединения, се увеличил с 167%, а при тези, които не получавали нищо, тоест в контролната група – с 342%.

Съединенията, присъстващи в кафето, се оказват ефективни в борбата със злокачествените тумори, които били резистентни към много лекарствени препарати.

Следващият въпрос, който вълнува учените, могат ли съединенията да предотвратят развитието на рак на простатата при хората.

В близко бъдеще изследователите планират да повторят експеримента с по-голяма селекция на гризачи, а също тествали съединенията на пациенти.

Полезно или вредно е кафето - доста дискусионна тема

Провежданите през годините изследвания показват, че кофеиновата напитка в малки количества, или пък в по-големи, може да повлияе благоприятно на някои системи на организма. Но има и други изследвания, които опровергават вдъхновяващите резултати от първата група.

Най-новото изследване открива ново полезно свойство на кафето, две нови съединения, които се съдържат в него, забавят растежа на тумора на простатата, а може би притежават и профилактични свойства.

Но не всичко относно състава на кофеиновата напитка е толкова еднозначно, затова може да се направи заключение, че е едновременно вредна и полезна. Съществува баланс между съдържащите се компоненти.