Операцията е метод без алтернатива при лечение на плоскостъпие. Един от първите хирурзи, които започват да прилагат оперативни методи за отстраняване на костни деформации, освен специалист по ортопедия, е и признат военен хирург.

Съвременните операции на стъпалото отнемат не повече от час, а след няколко дни болният се връща към обичайния си начин на живот.

Как днес се лекува плоскостъпие

Защо плоското стъпало трябва да се лекува

Плоскостъпието е доста разпространен проблем. Според различните данни, от заболяването страдат почти 1/3 от българите.

Най-често плоскостъпие се развива в детска възраст, тъй като костите на малчуганите не са достатъчно здрави.

Да се смята, че възрастни не са предразположени към болестта е заблуда. Причини за деформация на стъпалото са травми, прекомерно натоварване на краката при работа в седнало положение или при занятия със спорт.

По тип увреждане на костите плоскостъпието може да бъде няколко вида и отшумява от само себе си. Най-често се влошава с течение на времето и предизвиква по-нататъшна деформация.

Изкривяват се краката, появяват се проблеми с гръбнака. Патологиите на опорно-двигателния апарат се отразяват съществено на качеството на живот.

Консервативно лечение на плоскостъпие

При деформирано стъпало ортопедите първо опитват консервативни методи. Предписва се ежедневно носене на ортопедични стелки, а в тежки случаи – на терапевтични обувки.

За забавяне на процеса на изкривяване на костите помагат масажи, упражнения, физиотерапия.

При начален стадий на деформация тези методи могат да забавят и дори да спрат по-нататъшно влошаване на състоянието на стъпалото. Трябва обаче коригиращото лечение да се провежда постоянно – например, стелки трябва да се носят всеки ден.

Консервативните методи не могат да отстранят самия проблем, дори и при правилна терапия. Затова при значителна деформация и изразена симптоматика се препоръчва хирургична интервенция.

Корекция на сухожилията

Операциите за корекция на стъпалото могат да се разделят на 3 типа – мекотъканни – прилагат се при изменения на сухожилията и за корекция на костите - остеотомия и протезиране при използване на импланти.

Корекцията на сухожилията помага при незначителни деформации, но при  изменения на костите тази интервенция няма да помогне. Затова често операции на сухожилия и на кости се извършват в рамките на една интервенция.

При спастичен паралич, който води до неправилно положение на стъпалото, е показно удължаване на ахилесовото сухожилие. Тази операция може да се прави и на деца.

Остеотомия все пак се назначава, докато костите на стъпалата растат и не са напълно формирани.

Отслабен свързващ апарат на мускулите – това е още едно показание за извършване на мекотъканна операция.

В този случай сухожилията се скъсяват. Най-добър резултат при тази интервенция се постига с поставяне на имплант.

Остеотомия и друга корекция на костите

Костни операции се назначават доста често при плоско стъпало. Най-простата интервенция е с поставяне на специални винтове в ходилото, които могат да останат за цял живот.

С помощта на този метод може да се коригира напречно плоскостъпие, без значение от степента.

Остеотомия – операция, която се състои в изкуствено счупване на костта. Първо деформираната кост се разбива на части, а след това се събира в необходимото положение.

Това е ефективен метод на лечение, но в миналото е бил доста травматичен и е изисквал продължително възстановяване – няколко месеца постелен режим.

Сега остеотомия се прави по друг начин – всички манипулации се извършват през малки отвори, а след това счупената кост се фиксира с винтове и пластини.

Остеосинтеза – поставяне на метални конструкции, позволява съществено намаляване на периода на възстановяване. След 3-4 дни човек може да стъпва от оперирания крак, а след няколко седмици се връща към активен начин на живот.

Винтовете и пластините-фиксатори се премахват след известно време. Но ако остеотомия е била извършена в 3-ти 4-ти стадий на плоскостъпие, то металните конструкции в някои случаи остават пожизнено. И не предизвикват никакви неприятни усещания.