Малко е вероятно тази новина да е неочаквана за някого, въпреки това от резултатите от ново изследване, проведено от американски учени се установи, че хората, които избират активният начин да стигнат до работа /велосипед или ходене пеша/ имат по-ниска телесна маса и по-малко отлагания на мазнини от тези, които ходят на работа с личния си автомобил.

Но от получените от същото проучване данни също може да се заключи, че хората, които пътуват до работа с обществения транспорт също имат предимство по отношение на теглото в сравнение с автомобилистите, а това определено беше изненада.

Резултатите от предходни изследвания също показваха, че активните способи за придвижването до работа понижават риска от затлъстяване. Въпреки това те се основаваха на проведени анкети, при които, както е известно, съществува голяма вероятност за компрометиране на крайните резултати.

При настоящото изследване се използвали обективните измервания на индекса на телесната маса и съдържанието на мазнини в организма на участниците. И двата показателя са общопризнати маркери за затлъстяване.

Резултатите от това изследване могат да имат последствия при провеждането на политиката за обществения транспорт в САЩ. Към настоящия момент около 86% от работещите в САЩ пътуват до работните си места на личните си автомобили.

В България ситуацията в големите градове като София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора е не много по-различна, но поради фактът, че голяма част от частните автомобили са над 5-годишни, се създава огромен проблем с качеството на въздуха в градовете и именно лошото качество на въздуха в градовете се сочи за една от основните причини за повишаване на честотата на заболеваемост от астма при децата, които живеят в градски условия.

Затлъстяването е един от най-сериозните проблеми на общественото здравеопазване в САЩ.

Повече от 1 на всеки 3 американци страда от затлъстяване. Много от водещите причини за смъртността, в това число и на сърдечно-съдовите, се обусловени от затлъстяването.

В България данните за затлъстяването сред населението не са така стряскащи, както в САЩ, у нас „само“ 20% от населението е с наднормено тегло, което ни подрежда в средата на класацията по този показател сред държавите от Европейския съюз.

Следва да се отбележи, че трябва да се прави разлика между наднормено тегло и затлъстяване. За наднормено тегло се определя, когато индексът на телесната маса е над 25, а метаболитен синдром при над 30.

Учените анализирали данните за индекса на телесната маса на 7534 души и данните за измерените мастни отлагания при 7424 души и от двата пола.

Сред участниците в изследването били регистрирани следните начини за достигане до работа:

• Частен транспорт – 76% мъже и 72% жени;
• Обществен транспорт – 10% от мъжете и 11% от жените;
• Пеша или на велосипед – 14% от мъжете и 17%;

Учените установили, че показателите за индекса на телесната маса и процента на мазнините при активните участници, тоест – ходели пеша или с велосипед на работа, както и при тези, които използвали обществения транспорт, били близки до нормалните, за разлика от взелите участие в проучването, които пътували с автомобил на работа.

Приблизително същите резултати били получени при изследване на процента на мазнините в организма. Тази взаимовръзка се запазвала, дори и след изключване на факторите възраст, физическа активност на работното място и наличие на определени заболявания.