Нежеланата бременност представлява проблем за много млади хора, които искат да се насладят на секса в пълния му блясък или за такива с лош късмет, при които методът на използваната контрацепция не е бил достатъчно ефективен – това може да бъде скъсан презерватив, противозачатъчно с изтекъл срок на годност и други подобни провалени начини за стопиране на процеса.

След като науката обаче успя да измайстори хапче за женската половина от населението, което да предотврати потенциалното зачеване по време на секс без предпазни средства, тя се зае да изобрети различни методи за контрацепция и за мъжката част от населението.

Към сегашната 2015, те още не са пуснати на пазара и са в процес на разработка.

Какви методи за контрацепция са варианти за мъжете в момента?

Забременяването все още се смята за основна грижа на жената, но напоследък на мъжа все повече и повече му се дава възможност да прояви загриженост, що се отнася до този въпрос.

Засега мъжете нямат много варианти, чрез които да осигурят правилно защитен полов акт – те могат или да се въздържат от секс като цяло, което със сигурност не е нито здравословна, нито предпочитана опция, или да използват презерватив – най-широко разпространеният вариант, за който обаче се говори изключително много, че убива удоволствието и разваля самия секс.

Другите варианти са по-малко разпространени – стерилност или просто предотвратяване на акта преди еякулация, което обаче е много несигурен и непрепоръчителен метод, поради простата причина, че мъжът невинаги успява да се контролира, пък и изследванията показват, че не само от спермата може да се забременее.

Преди самото изхвърлянето на семенна течност, част от нея овлажнява пениса, което също може да забремени партньорката му. Макар че е изключително рядко срещан, този вариант съществува и е научно доказан.

Какви ще са мъжките противозачатъчни средства?

В момента се разработват и хормон-съдържащи и хормон-несъдържащи противозачатъчни. При първите ще се цели да се спре производството на нормална качествена семенна течност, чрез изкуствено създадени хормони, докато при втората ще бъдат използвани различни техники и начини, които да попречат на спермата да навлезе във влагалището на жената и оттам да стигне до яйцеклетката.

При хормон-съдържащите противозачатъчни целта е да се постигне спирането на производство на сперма от тестисите временно, без това да понижава либидото на мъжа.

Засега учените са се спрели на варианта на мъжа да се даде хапче, съдържащо тестостерон и прогестерон – женски полов хормон, който се използва в женските противозачатъчни хапчета.

Дотук добре, но учените се сблъскват с проблема, че някои мъже все още успяват да произведат достатъчно качествена сперма, за да оплодят партньорката си и произвеждат достатъчно тестостерон. Причината за това, обаче, все още не е изяснена.

Засега учените работят над тези хормони, но работата им бива затруднена и поради факта, че количеството сперма, което произвеждат различните етнически общности е различно. Те ще трябва да се съобразят и с това, преди да пуснат на пазара новото си изобретение.

Хормон-несъдържащите контрацептивни методи в момента се доразработват, но в най-общ смисъл представляват различни малки тръбички, които да отвеждат спермата другаде.

Кога ще видим на пазара мъжките контрацептивни методи?

Учените предупреждават, че разработването им ще отнеме поне още няколко години – очаква се част от тях да бъде пусната на пазара чак през 2018-2020 г. Дотогава ще трябва да се примирим с вече известните методи за предпазване от нежелана бременност.