Много от хората, които пият кафе всъщност не понасят вкуса му ни най-малко.

Тъй като кофеинът е един от най-известните стимуланти на мозъчната дейност, забързва метаболизма ни и има уникалното свойство да успява да ни „събуди“, дори и в моментите, когато и алармата не може, кафето намира място в живота на почти всеки от нас.

Но специфичният му вкус не винаги се нрави на употребяващите го и затова хората са измислили хиляди начини, по които да направят чудната напитка малко по-приятна за пиене, в зависимост от собствените си нужди, собствените си вкусове и собствените си желания.

И се започва – от нищо нещо – кафето бива смесвано с обезмаслено мляко, към него се прибавя захар, после още захар, а накрая пак захар, сметана, течна, суха, понякога и бита, какви ли не видове сиропи, течни шоколади и т.н.

От вкусът на самото кафе често и помен не остава, за сметка на всякакви други добавки, които да го „подобрят“.

Но често тези добавки не само са недостатъчни, ами и носят изключително вредни ефекти върху нашето здраве и редовната им употреба може да доведе до куп здравословни проблеми.

Кои са най-разпространените методи за подобно прегрешаване и с какво да ги заместим, за да предотвратим негативното им влияние върху организма ни?

1. Обезмаслено мляко – проведени са изследвания от различни учени, които доказват, че обезмаслените продукти могат да се окажат в пъти по-вредни от нормалните такива, тъй като могат да повишат риска от развиване на диабет и да повлияят по такъв начин на тялото ни, че то да се нуждае и да иска повече въглехидрати, което да доведе до потенциално покачване на килограми.

Вместо обезмаслено мляко, използвайте нормално, пълномаслено такова – то ще ви достави и необходимите белтъчини и полезни мазнини.

2. Бяла захар – кафявата захар е по-добър вариант на така наречената „бяла смърт“, но също не представлява ама никаква здравословна алтернатива. Ако толкова ви е горчиво кафето само по себе си или сменете марката с някое по-меко или си слагайте стевия – естествен подсладител, без наличие на калории.

Друг добър избор бива канелата, но тя ще накара напитката ви да придобие още по-специфичен вкус, но не и по-сладък.

3. Сметана – сметаната във всичките й форми е висококалорична и доста вредна за здравето ни, затова е добре да се избягва.

Заместете я с пълномаслено мляко или с кокосово мляко – ще си осигурете освен по-интересен вкус, ами и доста по-здравословен такъв.

4. Алкохол – ако толкова ви трябва кафе, за да се събудите, последното нещо, което трябва да направите е да го смесвате с алкохол.

Алкохолът има свойството да приспива и освен, че комбинацията между алкохол и кафе е хубава на вкус, друго хубаво нещо в нея, свързано със здравето ви, няма да успеете да намерите.

Оставете си време за алкохола след задачите за деня ви – помислете го като награда, за да се мотивирате и да ги изпълните по-бързо, по-лесно и по-добре.

Не разваляйте кафето си с подобни „подобрители“ – можете да постигнете по-добър вкус по други начини, които да не оказват толкова лош ефект върху здравословното ви състояние.

Така ще успеете да изпитате пълните свойства на кофеина, не само що се отнася до създаването на тонус, но и доказаните му полезни качества.