Съвременният свят диктува своите правила, а това води до постоянно ускоряване на темповете на живота. Не по силите ни да се справим да се приспособяваме толкова бързо и затова все повече хора редовно се излагат на стрес и съответно се намират в състояние на дисбаланс.

Научете се да дишате правилно

Научно е доказано, че емоционалното и физическото състояние на човека са неразривно свързани едно с друго. Навярно сте забелязали, че когато се вълнувате, дишането ви се ускорява.

Поради това, когато ви налегнат тревожни мисли, е добре да направите следното упражнение – вдишайте немного бързо дълбоко , изчакайте секунда и много бавно издишайте. Обърнете внимание, че дишането е необходимо да се осъществява с корема, а не с гърдите.

Благодарение на това упражнение вие винаги ще бъдете спокойни и уравновесени. Освен това умението да се диша правилно е полезно само по себе си и ще ви предпази от множество заболявания.

Леки физически упражнения

Редовните физически натоварвания ще ви направят по-стресоустойчиви и активни. За това съвсем не е задължително да посещавате спортна зала, което ще натовари и без това натоварения ви семеен бюджет. Вие можете да се занимавате с йога или пилатес в домашни условия. И не забравяйте за приятните разходки в парка, те ще ви дарят със спокойствие и умиротворение.

Вземете си топла вана

Водата снема умората и напрежението и спомага за съсредоточаването върху основното. Набавете си пяна за вана и морска сол, добавете няколко капки етерично масло и се наслаждавайте на пълноценен релакс след натоварения ви работен ден.

Създайте си положително настроение

Ние сме зависими от нашите мисли. Ако мислим за лошото, целият свят ще се стоварва върху главите ни.

Започнете да мечтаете за хубавото и проблемите един след друг ще изчезнат от съзнанието ви, все едно никога не ги е имало, тъй като ще започнете да ги разглеждате от положителната им страна като предизвикателства, които ви тренират и способства за усъвършенстването ви.

Когато ви обземат съмнения, страх или самосъжаление, направете всичко възможно да се избавите от подобни мисли. В такива моменти е най-добре да смените фокуса и да се припомните за това какво сте постигнали в миналото, какво сте изпитвали в моментите на своя триумф и съвсем скоро лошите мисли ще престанат да ви безпокоят.

Пийте зелен чай

Зарадвайте себе си с вкусен зелен чай, който можете да подсладите. Така ще се успокоите и ще повдигнете настроението си. От зеления чай умът ви ще се проясни и проблемите вече няма да ви изглеждат толкова страшни. Опитайте и ще убедите в това сами.

Общувайте с интересни хора

Обградете се само с такива хора, които ви вдъхновяват, дават ви положителни емоции и ви вдъхновяват да вървите напред. Спрете да разходвате вътрешната си енергия за тези, които само се оплакват от своите проблеми и мислят песимистично.

Те само задълбочават и без това нелекото си положение. И самите вие се старайте никога да не се оплаквате. Така не само ще се избавите от стреса, но и ще направите живота си още по-интересен, колоритен и успешен.

Наслаждавайте се на тишината

Избавете се за час от битовата техника. Изключете компютъра, телевизора, айфона и всички устройства, които могат да ви отвлекат вниманието, направете си чаша чай и просто се отпуснете.