В съвременната медицина съществува понятието биоцикли. Всички тези сложни процеси, които се случват в нашия организъм ден след ден, имат свой цикъл, с начало, развитие и затихване.

Навярно всеки човек е забелязвал, че през определено време от деня по-добре му върви физическият труд, а в друго повече му спори умствената дейност, в някои дни постоянно му се иска да хапне нещо, а други дори не желае и да погледне храна.

Всички тези изменения са обусловени от биомеханизмите на ендокринната и нервната система на човека, да не се изтощава нашето тяло и да функционира добре. Влиянието на биоциклите върху човешкия организъм не е научна фантастика и е напълно доказано и обяснимо от научна гледна точка.

Развитието и ходът на биологичните цикли пряко зависи от факторите на външната околна среда.

Върху протичането на процесите въздействат множество екзогенни променливи като например смяна на ден и нощ, разположението на човека в определен часови пояс, температура на средата, в която той се намира, звукове, светлина, емоционално влияние, което му оказват околните.

По-долу разглеждаме по-подробно най-разпространените смени на тонуса на организма.

Биоцикъл на деня

За начален негов момент се смята моментът преди събуждането на човека, приблизително това е времето между 4 и 5 часа.

През това организмът се приготвя за предстоящото събуждане. Дългите фази на съня се сменям с по-кратки, постепенно в тонус навлиза скелетната мускулатура, активизира се стомашно-чревния тракт, отделителната система, увеличава се синтезът на активни хормони като кортизол и адреналин.

Освен това незначително се покачва артериалното налягане и за по-доброто снабдяване на мозъка с хранителни вещества се увеличават депата на глюкозата.

Действията, които се случват навън с развиделяването увеличава активността на всички процеси.

При пробуждане организмът все още изпитва определена недостатъчност, човек има усещането, че не се е наспал, въпреки че е прекарал в сън достатъчно време. В този момент се налага ободряване.

Водните процедури като измиване и душа, чашата кафе или чай бързо повишават тонуса на организма, подготвяйки го за предстоящия ден.

След като човек се ободри навлиза в достатъчно продължителната фаза на добра продуктивност. Съществува поговорката „утрото е по-мъдро от вечерта“, тя добре характеризира състоянието, през което обикновено преминаване от 8 до 12 часа през деня.

През това време за повечето хора всякакъв вид труд е продуктивен и то без особени усилия, активността на хормоните им е на най-високото ниво.

Много добре функционира и краткосрочната памет, което спомага за бързо и качествено изпълнение на умствена работа. Физическият труд през тази част от деня също е много продуктивен.

След това тялото ни навлиза в неголяма фаза на изтощение, влиянието на биоциклите върху този етап се характеризира с известно забавяне на всички процеси.

Естествено е след фазата на активните процеси да последва фаза на отдих. Обикновено този етап на забавяне продължава от 12 до 14 часа. През този период повечето обядват, излизат в почивка.

След това организмът отново навлиза в състояние на тонус и е способен на нови активни действия. Но вторият за деня цикъл на продуктивност, протича вече с по-ниска лична трудова ефективност.

През втората половина от деня не е препоръчително човек да се занимава с важни неща, по-добре да извършва рутинна ежедневна работа
След 18-19 часа човек отново навлиза в състояние на умора.