Нехирургичните интервенции невинаги са безопасни. Затова резултатът от тези 5 процедури би могъл да ви разочарова или още по-лошо, да ви навреди.

1. Повдигане на гърди с Ботокс

Защо се прави – през есента на 2008 година известната Нюйоркска дерматоложка Патрисия Векслер, доктор по медицина, започва нова рекламна кампания на нов начин на приложение на Ботокса.

В интервю тя заявила, че инжектирането на препарата в малкия гръден мускул предизвиква временната му парализа и неговата функция се измества от ромбовидния мускул на гръбнака.

Тя твърди, че в резултат гръбнакът на пациентката се изправя, което на свой ред повдига мускулите на гърдите по нехирургичен път.

Проблеми – „Пълна глупост. И още по-лошо – опасна.“ – посочва Майкъл МакГир, доктор по медицина, избран за президент на Американската асоциация на пластичните хирурзи.

Той и Патрик МакМенамин, доктор по медицина, президент на Американската академия по пластична хирургия стигнали до заключението, че предлаганият от Векслер метод е неефективен.

Двамата лекари твърдят, че инжектирането на каквито и да е препарати в малкия гръден мускул е опасно. Този мускул е много тънък, покрит е с по-обемни гръдни мускули и е разположен в горната част на гръдния кош.

Едно неправилно движение и иглата е възможно да проникне в белите дробове. МакГир и МакМенамин са обезпокоени от негативните последствия от парализата на малкия гръден мускул, а именно затрудненото дишане и възможното предозиране с препарата.

2. Капки за растеж на миглите

Защо се прави – неотдавна одобреният от FDA препарат Латисс способства за удължаване на миглите.

Латис е всъщност медикаментът Люмиган, само че с понижена дозировка. Той се използва от 2001 година за лечение на глаукома, а растежът и удължаването на миглите се оказал негов страничен ефект.

Проблеми – препаратът може да предизвика нежелани реакции, а именно зачервяване на очите и потрепване на очните мускули, което може да помрачи ефектът от новите по-дълги мигли.

3. Избелване на зъбите с ултравиолетово облъчване

Защо се прави – няма човек, който да не желае да има блестящо бели зъби. При повечето от методите за избелване се използва водороден пероксид или кислородна вода. Но някои компании твърдят, че това вещество дава най-добър и траен резултат с едновременното използване на ултравиолетови лампи.

Проблеми – резултатите от новите изследвания свидетелстват за това, че ултравиолетовите лампи не само не спомагат за избелването, но дори и могат да нанесат вреда.

4. Перманентен грим

Линия на устните и веждите във вид на цветна татуировка е отлично решение за жените, които желаят да имат постоянен макиаж на лицето.

Проблеми – цветната татуировка невинаги е подходяща за човешкия организъм. Всъщност FDA не одобри черният туш и другите видове мастила, използвани за перманентен грим. Аргументът на американският надзорен орган е, че тези видове мастила се използват в полиграфската и автомобилната промишленост.

5. „Риба доктор“ прави маникюр и педикюр

Този вид риба известна като гара руфа се храни с излющената кожа, оставяйки на повърхността младите кожни клетки.

Рибката предизвика фурор в Европа и Азия, където започнаха масово да я използват за процедури по направа на маникюр и педикюр. Това метод става все по-популярен и в други страни.

Проблеми – много е трудно живи същества да бъдат държани в санитарни условия. В крайна сметка 3 американски щата забраниха използването рибката доктор с аргумента, че няма гаранция, че гара руфа не е преносител на инфекции.