Според проучване на Дейвид Робинсън, формата, размерът и цветът на очите разкриват информация за същността ни.

Още в епохата на Древна Гърция философите са определяли личността на човека, като са черпили информация от външните белези на лицето.

Те са смятали, че притежателите на „светли и мъдри – отворени очи“ се отличават с наглост, а хората с по-широк нос са склонни към безделие. Родените с плътни и чувствени устни са определяни като по-глуповати, а тези с по-тънки за горделивци.

Меките коси са принадлежали на малодушни хора, а грубите – на тези, които се отличават с храброст.

Днес не се определя същността по външния вид, но все пак има някои черти на лицето, които според психолозите разкриват тайните за поведението ни.

Според Кармен Лефевър, от университета „Нортумбрия“, външните биологични белези, подобно на гените и нивата на хормоните оказват влияние върху характера. Според нея притежателите на по-висок процент тестостерон имат по-големи скули и често проявяват агресивност или настоятелност.

Освен психологическите качества, от вида на лицето може да се проследи здравословното състояние на човека. Количеството натрупани мазнини по лицето, определя индекса на телесната маса.

Хората, които имат по-малко количество мазнини, по-рядко страдат от инфекции (въпреки че ако получат, заболяването преминава по-тежко) и са склонни към по-ниски нива на депресия и тревожност.

Разликите в цвета на кожата издават здравословното състояние. Според учените етническа принадлежност не е от значение, важни са едва забележимите нюанси, които са се проявили от начина ни на живот.

Ако кожата има леко жълтеникав или златист тон, издава добро здравословно състояние. Учените определят този цвят като резултат от здравословно хранене с червени плодове и зеленчуци. Те съдържат пигменти – каротеноиди, които подсилват имунната система, но при редовната им консумация придават на лицето златист отенък.

Порозовяването на лицето издава добра циркулация, благодарение на активен начин на живот. Може да се определи и като признак на плодовитост при жените.

Проведено е интересно проучване, което определя връзката между личността, начина на живот, външния вид и промените в целия жизнен цикъл. Интригуващото е, че учените са намерили доказателства за ефекта „Дориан Грей“ – когато лицето започне да остарява, това се отразява на някои аспекти на личността, които не са очевидни в ранната младост.

Например, жените, които са красиви и общителни от юношеството до 30-годишна възраст, стават все по-привлекателни в сравнение с тези, които са притежавали естествена красота, но не и приветлив характер в младините си.

Разбира се причината за това може да е в грижите, които са полагали за външния си вид, но вътрешната увереност се отразява на промените в лицето.

Скорошно проучване, в което доброволците са помолени да облекат любимите си дрехи и след това са заснети лицата им показва, че участниците изглеждали много по-привлекателни на тези снимки в сравнение с други, въпреки че никъде на фотографиите не са снимани дрехите им. Резултатите са поразителни, понеже участниците са помолени да се снимат в състояние, което не издава емоциите им.

Тези изследвания доказват, че човешкото лице не е само резултат от гени. Благодарение на личността и възпитанието, себеоценката, която имаме ни прави по-самоуверени, а с времето се отразява и на лицата ни.