На 13 ноември в много държави бе отбелязан Световният ден на добротата. Какво лично може да ни даде благото отношение към другите хора? Вътрешно усещане за топлота, морално удовлетворение?

Какво е това доброта и как подобрява живота ни

Всичко това най-вероятно е истина, но учените от новия изследователски център казват, че добротата има и доста по-мощен ефект – може да удължи живота.

Научни сътрудници от Института на добротата към Калифорнийския университет в Лондонския университет са готови да се шегуват по отношение на своята работа. Те разглеждат научната страна на добротата.

По повод отбелязания Световен ден на добротата да опитаме да разберем какво означава да бъдеш добър, и защо това е важно.

Този въпрос се изучава от експерти, и те са настроени по най-добрия начин. Става въпрос за живота и смъртта в буквалния смисъл.

Изследване на Института за добротата е посветено на това как с наблюдения на добрите постъпки на другите, хората започват да ги вършат сами. Изследователите се опитват да изяснят за кои хора добротата може да бъде заразна.

Добротата – това са мисли, чувства, убеждения, които се асоциират с действия, носещи полза на другите хора. Ползата за другите хора е именно крайният резултат, а не средства за постигане на още нещо.

На свой ред, липсата на доброта или коравосърдечност означава, че сме нетърпими към другите хора и тяхното благополучие не изглежда за нас нещо ценно и важно.

Това отношение е добре познато на всички жертви на конфликти в социалните мрежи.

Коравосърдечността не е от вчера, но сега, колкото по-анонимни са хората, с толкова по-голяма степен те са склонни към агресия и толкова повече мислят за чувствата или за благополучието на другите.

Добротата става все по-малко

Институтът на добротата е открит с парите на Фонда Бедари, основан от филантропите Дженифър и Матю Харис, които отделят за това начинание 20 млн. долара.

Институтът е към факултета по социология на Университета на Лос Анджелис, и неговата цел е както да работи с хората, така и да вдъхновява лидерите

Съществува необходимост да се разбере защо добротата става все по-малко, и да се изгради мост между науката и духовния свят.

Ето няколко проекта, с които се занимава института:

  • Антрополозите изучават как добротата се разпространява между хората;
  • Социолозите анализират как коравосърдечните хора могат да бъдат убедени да станат по-добри;
  • Психолозите изследват как добротата може подобри настроението и да спомогне за намаляване на симптомите на депресия.

На всички ни е известно, че „лош” стрес е, когато по никакъв начин не можем да повлияем на трудна ситуация, и е много вреден за разлика от добрия стрес, съпътстващ сложни, но носещи ни удовлетворение занятия, например, алпинизъм.

Да се живее с хора, които се отнасят към нас равнодушно, в най-добрия случай, и в най-лошия с открита неприязън, е вредно за здравето. Това ни съкращава живота в буквалния смисъл.

Тогава как да получаваме доброта от другите, и да я даряваме на самите тях – пълна противоположност на предходната токсична ситуация. Това, което е полезно за здравето.

Дори незначителни моменти от взаимодействието с другите хора, когато барманът в кафето ни се усмихне и ни попита как сме, може да оправи настроението ни.

Когато участваме в нещо добро, размишляваме как да проявим доброта към другите хора, такива неща понижават напрежението. Те са с терапевтичен ефект. Това помага при лечение на депресия и на тревожност.

Как да живеем по-добре

  1. Да започнем наистина да слушаме другите, вместо веднага да си формулираме отговор в главата;
  2. На грубостта отговаряме с доброта, например, ако някой разговаря раздразнено с нас, отговаряме дружелюбно – Труден ли ви беше денят днес?
  3. Постарайте се да привлечете в компанията или в работата някой, който стои настрани. Това ще повдигне самооценката на човека. На много от нас цял живот никой не ги забелязва и никъде не ги кани, това ги кара да губят вяра в околните.
  4. Действие/реакция – научете се да забелязвате коравосърдечността и осъзнайте, че засегнатите чувства съвсем не са най-важното. Когато някой ви дразни, отстъпете крачка назад и погледнете на нещата свежо.