Прекаленото пазаруване следва да се смята за психическо разстройство, смятат немски психиатри. С появата на възможности за покупка на стоки по Интернет се разрасна до невиждани мащаби и създава сериозни проблеми на милиони хора.

Пристрастяването към пазаруването – психическо разстройство

Учените се надяват, че официалното признаване на това разстройство ще позволи по-ефективното му изучаване и разработването на лечение.

Пристрастяването към пазаруването следва да се разглежда като психическо разстройство, смятат психиатри от Медицинския факултет към Хановерския университет в Германия.

За много хора желанието да се купуват неща през интернет са с признаци на маниакално поведение.

Своята позиция те обосновават в статия в списание Comprehensive Psychiatry. Изследователите проучват данните от 122 пациенти, обърнали се за психологическа помощ заради прекаляването с онлайн пазаруването.

При тях са значително по-силно изразени симптомите на депресия.

1/3 от пациентите показват симптоми на пристрастяване.

Прекомерното пазаруване еднакво разпространено при мъже и жени

Учените не намират връзка между пристрастяването към пазаруването и пола, възрастта или нивото на образование.

На разстройството се оказват подложени в еднаква степен представителите на различни социални групи.

Резултатите от новия научен труд показват, че младежите пазаруват онлайн много по-често.

Сега нездравото пристрастяване към онлайн пазаруването не се смята за отделно разстройство и в Международната класификация на болестите се отнася към групата на неуточнените разстройства, които са под влияние на внезапни импулси.

Това определение предполага силно почти неконтролируемо желание за пазаруване и придобиване на най-различни стоки.

Пристрастените към пазаруването купуват повече стоки, отколкото могат да си позволят, затрупват дома с вещи, вземат кредити, но не могат да се спрат.

Интернет свежда усилията до минимум, прави процеса на поръчка достъпен и анонимен, което в крайна сметка повишава риска от развитие на зависимост.

Шопинг мания и влошаване на отношенията с роднини и близки

Прекомерното пазаруване се отразява не само на портфейла на зависимия човек, но и на неговите отношения с околните.

Голям е рискът да се влезе в конфликт с близките, заради прекалено многото покупки.

Това предизвиква силен стрес, който генерира още повече стресови ситуации и резултатът е затворен кръг, измъкването от който е трудно.

Дойде времето прекомерното пазаруване да бъде признато за отделно разстройство и да се натрупа информация как Интернет му влияе.

Пристрастените към пазаруването купуват вещи, които не са им нужни и които не използват.

Излишните покупки стават инструмент за регулиране на емоциите – например, те се осъществяват в опит за получаване на удоволствие или за справяне с негативните емоции.

Прехвърлянето на зависимостта от покупки в отделна категория дава възможност на лекари и изследователи да разработят специфични методи за лечение на това разстройство.

Как да се борим с шопохолизма

Надеждите са, че резултатите, показващи нарастване на разпространението на зависимостта от онлайн пазаруването, е като стимул за по-нататъшни изследвания, които дават възможност да научим повече за особеностите на разстройството и да се намерят по-ефективни методи за борба с тях.

Еуфорията от пазаруването е сходна с усещането от алкохола или от наркотиците.

В краткосрочна перспектива, когато се понижава самооценката, се чувстваме неуверено, а пазаруването може да помогне да се избавим от негативизма.

Но зависимостта от него има много сходни черти с поведенческите разстройства, и може сериозно да повлияе на живота на човек.

Когато пазаруването излезе извън рамките на редките покупки за повдигане на настроението, то става опасно.

Пристрастените към пазаруването купуват безполезни стоки и остават без средства за елементарни неща.

Безспорно това е истинско клинично разстройство. Нездравото увлечение по хазартни игри е признато за разстройство едва след 30 години изследвания. Но за прекаленото пазаруване такъв масив от данни все още не е натрупан.

Тенденция за измисляне на нови болести

Съществува цяла дискусия за това дали не съществува тенденция за измисляне на нови болести.

Може би се правят опити да се опише като разстройство поведение, което не представлява отклонение. Това не трябва да се прави, без да помисли какво следва от това.

Прекомерното пазаруване се нарича ониомания. В Европа тази дума се използва от 19ти век, когато са открити първите симптоми на разстройството.

Сред тях са ходене по магазини без ясно намерение да се купи определена стока, желание да се купуват обективно ненужни неща, потиснатост, когато не се пазарува.

Сред причините за развитие на ониомания са депресия, чувство на самота, потребност от признание. Също се свързва с илюзия за контрол над собствения живот.

При лечение на шопохолизъм се препоръчва максимално избягване на ходенето по магазини и връщане на всички кредитни карти. На покупки в такива случаи се ходи само със списък от необходимите стоки и се води списък с разходите. Освен това са забранени непланираните покупки на стоки с отстъпки или дрехи от нови колекции.