Повече от седмица отмина от новогодишните трапези, но усещате, че имате нужда от прочистване. Допълнение бяха отминалите скоро Йорданов и Ивановден, които често се съпътстват с обилни трапези и употреба на повече спиртни напитки.

Почивните дни около Коледа и Нова година се съпровождат с продължителен престой на трапезата. В тези дни си позволяваме да ядем и пием повече от обичайното. Повечето от ястията трудно могат да се определят като полезни, без да говорим за алкохола. Не е изненадващо, че подобно необичайно меню се усеща тежест в стомаха дълго време, понякога и повече от 10 дни, измъчват ви киселини, нарушава се изхождането, килограмите се трупат.

Как бързо да си върнем добрата форма?

Специален режим на хранене и активност отключват процеса на пречистване на организма след празниците. В тази статия ще се съсредоточим върху много важна система в нашия организъм, каквато е лимфната, основен двигател в процеса на прочистване.

Как да прочистим лимфната система?

Лимфната система е много важна верига в нашия организъм, използва се за борба с инфекциите и за справяне с отпадните продукти. Поддържането на лимфната система в добро здраве трябва да бъде целогодишна задача. Това не е особено трудно, но в празничните дни имунната система изпитва силен натиск.

Голямо количество захар и сол, мазна храна, алкохол, недоспиване и празничен стрес нарушават системата на естественото отделяне на отпадните продукти на метаболизма. В резултат се развиват простудни заболявания, грип, пъпки, повяхва кожата, умора и раздразнителност. Как да накараме организма да функционира нормално 10 дни след Нова година и последвалите именни дни?

Лимфодренажен масаж

Един от най-простите и пасивни методи за подобряване на циркулацията на кръвта в организма – това е да се запишем за масаж, насочен към стимулиране на лимфните възли.

Когато системата на лимфните възли в организма не функционира по необходимия начин – понякога може да бъде вяла и неефективна, заради токсично претоварване. Масажистът може да помогне за стимулиране на нейната функция. С помощта на специални движения на ръцете внимателно притиска тези участъци на тялото, където се намират лимфните възли. Това помага за разпространение на лимфата по цялото тяло, в резултат на което се отделят токсините. Повишава се имунната функция и намаляват отоците, предизвикани от задържане на вода.

Разликата между лимфния дренаж и другите видове, сред които е спортният и шведският – това е на първо място, областите на въздействие, а също и натискът. Тази форма на масаж използва лек натиск на определени участъци на тялото с цел стимулация на лимфните възли. Не трябва да има никакъв дискомфорт. Но е възможно да се усетят леки симптоми на грип веднага след сеанс. Това е свързано с отделянето на токсини в организма.

Билката

Природата ни е дала билки, които лекуват, прочистват и укрепват здравето ни. Защо да не ги използваме за прочистване на организма? Науката показва, че много от разпространените билки наистина спомага за детоксикация и за укрепване на нервната система. За тази цел се препоръчва:

  • Невен;
  • Глухарче;

Подправки

Опитайте да приготвите чай от джинджифил и куркума с лъжица натурален мед. Това е отлична детоксикираща напитка, която не съдържа кофеин, който е лесно да се направи у дома. Билковите чайове са отличен начин за ускоряване на възстановяването и за прочистване на организма.