Ключът към дълголетието – това е не само правилното хранене. И съвсем не е скоро. Приятелите, сънят и виното също имат значение.

През 2012 година изследователят Ден Бютнер започнал да търси отговор на въпроса – защо в някои части на света хората живеят много по-дълго, отколкото останалото население на планетата.

Бютнер открил няколко „сини зони“ на планетата /сред тях са Сардиния, Никарагуа и Япония / - местата, където хората не само живеят изненадващо дълго, но и до края на дните си запазват подвижността си, жизнерадостността и бодростта на своя дух.

Ето какво разказва той за своите изследвания.

Според тъй нареченото датско изследване на близнаците, от гените зависи само 10% от продължителността на живота, в определени биологични предели. Останалите 90% зависят от начина на живот.

Предпоставката за нашите сини зони е така – ако ние открием оптимален начин на живот за дълголетие, тогава можем и да открием реално действаща формула за неговото постигане.

Ако попитате средностатистическия земен жител каква е формулата на дълголетието, той едва ли ще може да ви отговори. Той вероятно ще е слушал нещо за модерните диети от типа „Южен плаж“ или за диетата на Аткинс /Кетонна диета/.

Разполага с някаква информация за известната пирамида на храненето, разработена от Министерството на земеделието на САЩ и възпроизведена от Министерството на здравеопазването на България. Вероятно някога е гледал по телевизията съветите от шоуто на Опра Уинфри и това на доктор Оз.

Всъщност, има толкова неразбории относно това какво реално може да удължи живота на човека и то не просто да го удължи, а през този период той да бъде в добро здравословно състояние.

Следва ли да участва в маратони или да практикува йога? Да се храни ли с натурално месо или с тофу? А да приема ли хранителни добавки и какви по-точно? А сега говорят за хормоните и ресвеатрола… А наличието на цел в живота играе ли роля? А духовността? А общуването с околните?

Подходът на Бютнер се състоял в търсенето на дълголетие се заключил в това, че обединявайки усилията си с общността на National Geographic и на Националния институт на стареенето в САЩ, установил четири географски очертани зони с достоверна демография на стареенето.

След това там отива група експерти и с точност описват как там живеят хората, след това частното се отсява и се получава обща за всички картина.
Първата синя зона Бютнер и неговия екип открили на 200 километра от крайбрежието на Италия, на остров Сардиния.

Но не целият остров, с неговото население от 1.4 млн. души, а неговата високопланински район, наречен Нуоро. В тази местност мъжете живеят по-дълго от всички други части на света. Там 100-годишните жители са 10-пъти повече, отколкото в Америка.

И в този район хората не просто доживяват до 100 години, те водят извънредно енергичен живот. Тук 102-годишните ходят с велосипед на работа, цепят дърва за огрев и по нищо не отстъпват на момчетата по-млади с 40 години от тях.

Втората синя зона Бютнер и неговия екип открили на другия край на света, приблизително на 1300 километра на юг от Токио, на архипелага Окинава.

Окинава – това е верига от 161 малки острова. А северната част на главния остров е нещо начална точка на световното дълголетие. Женското население на това местенце живее по-дълго, отколкото където и да било другаде на земята.