Празниците наближават и вече са много близо.

Това означава, че повечето хора са в "пълен боен режим" и са готови за покупки.

Пълни онлайн кошници, пълни багажници на колите, пълни торби, а всъщност това е пълна глупост.

Всички тези неща е много вероятно да бъдат използвани точно веднъж, а след това захвърлени и забравени, веднъж след пристигането на новата година.

Това е една нарастваща тенденция, която разбира се, има и научно обяснение.

Хората живеят под масов стрес и всеки се хваща като удавник за сламка за всичко, което му  отнема вниманието, само и само, за да си почине малко.

Разбира се, грешното пилеене на излишни пари, за неща, които няма да се използват, не е правилното решение. Всички сме наясно с този факт, но въпреки това, доста от нас изпадат в капана на консуматорството, особено по празниците.

Ако през декември намалите покупките си максимално и превърнете този месец в най-слабия откъм покупки, може и да преборите стреса.

Да, знам колко налудничево звучи това, но по този начин може и да победите напрежението, вместо да лежите преяли насред новите си ненужни покупки.

Ето и няколко трика, които можете да използвате, за да потиснете въображението си и да стъпите по-здраво на земятя.

1. Спрете да купувате подаръци, просто защото целите да купите нещо

Не купувайте подаръци по задължение. Ако наистина искате да покажете на вашите близки, че държите на тях, направете нещо смислено. Обичта не се изразява в материални облаги.

Разбира се, това не значи приятелката ви да не види подарък от вас следващите 4 години, но можете да опитате да сготвите вечеря или просто да прекарате повече време с любимите си хора.

2. Уверете се, че ще изхвърлите ненужното

Нека играем играта наречена минимализъм. Започнете всеки ден да правите списък с нещата, които не използвате и няма да ви послужат за вбъдеще.

Така ще избегнете да купите още такива по време на празничното пазаруване. Освен това ще разчистите доста място в апартамента, а също така и в мозъка си.

А като за капак съберете ненужните неща от списъка и идете да ги дарите на някого, който наистина се нуждае.

Ще направите подарък на бедния човек, който той ще оцени, ще се изчистите от ненужното, а и ще посрещнете празниците в добро настроение, удоволетворени.

3. Опростете процеса по раздаване на подаръци

Не купувайте нова играчка на детето си, ако то вече има 10 такива. Ризата, която харесахте за мъжа си също е безсмислена, миналият месец му подари подобна.

И така след кратки съкращения, малко по малко всеки ден, лятото ще отидете на почивка за 2 седмици, вместо за една, ще изпратите детето си в колеж или ще спестите достатъчно за мечтаната кола. При това без лишения и мизерстване.

4. Намалете очакванията си

Съкращавайки празничния списък, води и до разочарования. Знайте, че монетата винаги има 2 страни и за това вероятно и вие няма да получите най-скъпият, хубав, красив, уникален и луксозен подарък, за който се сещате.

За това се подгответе от по-рано, за да няма тъжни физиономии под елхата.

5. Помислете за всичко, което купувате

Замислете се за всичко, което купувате, без значение дали то е за вас или за близките ви. Има ли смисъл?

Ако отговорът е не, по-добре оставете този продукт, изчакайте и помислете за нещо, което наистина би си заслужавало.

Единственото, което би си заслужавало е да направите човека, на когото ще го подарите истински щастлив или да подарите щастие на самите себе си.

В противен случай жестът ви остава просто елементарен пример на материална любов.