Какви плодове най-често предизвикват алергии, какви са симптомите на характерната алергична реакция и какво е препоръчително да направите за профилактика?
Юни е разгарът на плодовия сезон – сега по пазарите присъстват огромно изобилие от ягоди, череши, малини.

Но лекарите препоръчват да сме особено внимателни. Именно в началото на лятото се регистрира рязко покачване случаите на алергии и дерматити. А с няколко пъти се увеличава броя на случаите на диатеза при децата. И всичко това се дължи на неограниченото потребление на плодове, предупреждават специалистите.

Най-често алергичната реакция към плодове се появява при деца до 3-годишна възраст. Основната причина за това е недоимък на ензими и повишена пропускливост на лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Но въпреки това, ако забележите при вашето дете признаци на алергия към плодове, е наложително да потърсите специализирана медицинска помощ и да не се опитвате сами да го лекувате.

Несвоевременната медицинска помощ може да създаде условия за превръщането на алергичното заболяване в хронично. Препоръчително да е потърсите опитен специалист алерголог.

С растежа на организма ензимните системи се развиват достатъчно и алергиите е възможно да изчезнат.

Сред населението в зряла възраст случаите на алергични реакции към плодове по-често се срещат при стари хора както и при тези, които страдат от хронични заболявания на ендокринната система и на стомашно-чревния тракт.

Алергията към плодове се проявява по-различен начин – сърбеж, парене на лигавицата на устната кухина, дращене на гърлото, кихане и сърбеж в носа, гадене, болки в корема, диария, обриви по кожата, пристъп на бронхиална астма, подувания с различни локализации.

Но най-тежкото проявление е анафилатичният шок, който се характеризира със слабост, пребледняване, слаб пулс, дихателна недостатъчност, рязко понижаване на кръвното налягане.

Опасен е и алергичният оток на Квинке, особено в областта гърлото, е възможно да доведе до задушаване. Поради това при първите симптоми на алергия задължително търсете медицинска помощ.

Сред плодовете шампоани по алергенност са градинските ягоди. По-безопасни са малините, касиса, боровинките, къпините, черешите и вишните.

Хората, които имат здравословни проблеми е необходимо да консумират плодове единствено, след като бъдат термично обработени и да ги употребяват във вид на компоти, суфлета и желета. Чрез този начин на приготвяне белтъците алергени се разрушават, а самият плодове се усвояват доста по-добре.

На децата под 1 година плодове изобщо не е препоръчително да се дават, а ако това се направи, е най-добре да са във вид на сок. Началната доза са няколко капки. Постепенно количеството може да се увеличава.

И ако няма проблеми бебето може да се захранва с плодови пюрета, като първоначално се започне с ½ лъжичка на ден, като постепенно количеството може да бъде увеличавано.

Хората в зряла възраст също следва да внимават с количествата плодове, които консумират, за да не развият алергия. В началото на сезона те трябва да се включват постепенно към хранителния режим, като максимално допустимото количество плодове на едно хранене е 150-250 грама.

Преди употребата плодовете е желателно да се накиснат в 2% воден разтвор на сода бикарбонат за около 15 минути, след които няколко пъти е препоръчително да се изплакнат няколко пъти. Така плодовете ще бъдат изчистени от яйца на паразити и от химикали, които се използват за унищожаване на вредителите.