Коригиращото бельо обещава да заглади всички несъвършенства на фигурата, да създаде красив силует и да повиши увереността на жената. Но наистина ли го прави? И не е ли опасно носенето на подобни изделия за здравето?

Опасно ли е за здравето коригиращото бельо

Истината за коригиращото бельо

Посрещане на Нова година, 8 март, Рожден ден… Продажбите на коригиращо бельо растат преди празници и важни събития в живота на жената. Но много дами го предпочитат и за ежедневно носене. И ако бельото е правилно подбрано, няма никаква опасност.

Към коригиращото бельо понякога се причисляват изделия, които не представляват такова. Пример за такива изделия са сутиени с разширена задна част, предотвратяващи възникването на кожни гънки.

Всеки правилно подбран сутиен оказва необходимата подкрепа на гърдите и допринася за подобряване на вида на естествените форми.

Истинското коригиращо бельо няма шевове и осигурява идеална гладкост на силуета.

Какви са видовете коригиращо бельо

Коригиращите предмети на гардероба се делят на 2 вида – цели – рокли и комбинезони, и зонални – поли, шорти.

С първите е ясно, те правят фигурата като на модел, а вторите коригират само определени недостатъци.

Например, заглаждат обиколката на бедрата или правят визуално по-тънка линията на гръбнака.

По степен на корекция бельото се дели на лека, средна и силна. Леката е предназначена за изравняване на силуета, а силната за моделиране на фигурата.

Само на пръв поглед изглежда, че между тези понятия няма разлика. Всъщност може да се получи ефект подобряване на силуета на фигурата като цяло или създаване на идеални форми.

Бельото с лека степен на корекция се извършва с много мека, но достатъчно плътна тъкан. Основната негова цел е да се загладят несъвършенствата на фигурата. Например, да се маскира целулита на бедрата и седалищните части.

Холивудски сценарии

Звезди, които се разхождат по червения килим разказват, че използват коригиращо бельо, когато излизат пред камерите или при снимки за лъскави списания.

Певицата Адел и актрисата Октавия Спенсър признават, че използват такива изделия.

Друга актриса дори споделя, че за снимки е използвала 2 или 3 слоя коригиращо бельо. Очевидно, това не е много удобно, но пък е доста ефективно.

Докторът на медицинските науки, невролог Орли Авитцур, предупреждава, че такива експерименти е по-добре да не се повтарят.

Носенето на няколко слоя коригиращо бельо притиска вътрешните органи, което е опасно за здравето. Освен това коригиращите изделия са предназначени, за да се наслаждава публиката на тях, за да се чувстваме по-уверени. Трудно би било да сме по-сигурни в себе си, ако бельото притиска тялото ни.

Не само за специални случаи

Коригиращо бельо може да се носи всеки ден. Може да се слага за работа, докато е удобно и не ни безпокои.

Трябва обаче да сме наясно, че всеки път, когато слагаме наистина тесни дрехи, рискуваме притискане на органи и нервни окончания.

В лекарската практика се срещат пациенти, които са се оплаквали от мравучкане и изтръпване в долната част на бедрата – от нивото на коленете и по-нагоре.

Когато лекарят започва да търси каква е причината за проблема, се установява, че вината за това е на стягащото бельо и тесните дънки.

Колко време може да се носи коригиращо бельо

Бельото с лека степен на корекция е създадено за ежедневно носене, което е с продължителност до 12 часа.

Такива изделия премахват неравностите на фигурата, но ефект на отслабване с няколко размера не може да се постигне.

Средната степен на корекция на бельото обезпечава по-силно изразено изравняване на фигурата, а времето за използване на коригиращото изделие намалява до 4-8 часа.

И, накрая, силна степен на корекция, гарантираща максимално моделиране на фигурата. Такова бельо може да се носи не повече от 4 часа.

Ако се носи коригиращо бельо всеки ден, следва да се обърне внимание колко е удобно. Ако се страхуваме да отидем в банята, тъй като са необходими усилия, за да свалим коригиращото бельо, то тогава излагаме здравето си на риск.