Причините за поява на груба, лющеща се кожа на лактите могат да бъдат различни. Една от най-разпространените са ендокринните нарушения, които трудно се поддават на самостоятелно лечение.

В период на обостряне, когато кожата на лактите е раздразнена, се препоръчва използването на различни кремове, мехлеми и балсами с цел повишаване на влажността. Те се нанасят на чиста кожа веднъж 2 пъти дневно.

При постигане на положителни резултати използването на тези препарати може да се прекрати. Когато сухата кожата на лактите е едновременно и значително удебелена, и се наблюдават малки пукнатини, е препоръчително да се започне лечение с препарати за ексфолиране – подходящ за тази цел е салициловият мехлем.

Нанася се на лактите в продължение на 7-10 дни преди лягане. Впоследствие се преминава на подхранващи външни средства.

Често състоянието на повърхностния кожен слой на лактите е признак за недоимък в организма на витамините А и Е. Те следва да се приемат на курсове. Дневната доза се определя в зависимост от възрастта.

Съществуват и ежедневни козметични средства за хигиена, но затова кои от тях са подходящи можете да се допитате до козметик.
През зимния сезон или обратно при горещо време кожата на лактите често става група, започва да се лющи, а понякога се появява и сух обрив.

Тази кожна реакция е възможно да се дължи и на резки промени във външните температури – тоест времето от много горещо е станало хладно, и от дрехи, в състава на които има много синтетични влакна.

Понякога т.нар. „гъша кожа“ е признак на повишена сухота на кожата. Но не представлява заболяване, само външно проявление на нарушение водно-мастния баланс на повърхностния кожен слой.

За неговото възстановяване е необходимо:

Да прекратите употребата от сапун и да го замените със средства, които омекотяват кожата. Масажирайте грубите лакти с меки косми при миене с пяна, към която е добавен глицерин.

Не по-малко от 2 пъти в седмицата използвайте ексфолиращ крем, съдържащ плодови киселини. Той отстранява от повърхността на кожата мъртвите клетки. Специалните средства могат да се заменят с домашни ексфолианти – малко сол със сметана или утайка от кафе с мед.

На сухите лакти е необходимо ежедневно да се нанасят подхранващи кремове с обозначение „за тяло“, съдържащи масла и овлажняващи средства. Препоръчително е да се втриват с груби масажни движения.

Едно от най-ефективните средства е млякото за суха кожа като е без значение производителя. При пукнатини е желателно е да използвате крем с екстракт от лайка или люцерна, при неравна и груба кожа – с глицерин и лецитин.

В моментите, когато се появява сърбеж и желание за разчесване на лактите, ги мажете с рибено масло или свинска мас.

За лющеща се кожа на лактите са изключително полезни компресите от зехтин, слънчогледово или ядково масло, които е желателно да се оставят за цяла нощ, като бъдат прикрепяни към бинтове.

За премахване на зачервяванията натривайте лактите с кора от лимон или с тампон, напоен с оризова отвара, лимонов сок или такъв от грейпфрут или със сок от кисело зеле.

Зачервените лакти избледняват, ако бъдат увити с листа от кочан на бяло зеле. Омекотяват кожата и маски от настърган суров или варен картоф с мед. След маската е необходимо да нанесете на кожата мазен крем.