Здрав дух в здраво тяло. Тази пословица-поговорка ние знаем от детството, но следваме ли я? Един от показателите за отлично физическо състояние се оказва гъвкавостта на тялото.

Това е способността всяко или повечето от движенията да се правят с максимална амплитуда. Как да развиете гъвкавост на тялото? И защо ни е необходимо това?

Как се формира гъвкавостта на тялото?

Гъвкавостта на тялото може и е необходимо да се развива. Но невинаги зависи от положените усилия. Гъвкавостта е право пропорционална на подвижността на ставите, което се отразява на амплитудата на движенията. Какво влияе на гъвкавостта на нашето тяло?

• Еластичността на мускулите и свързващият ги апарат от сухожилия;
• Анатомичните особености на ставните повърхности;
• Функционалното състояние на централната нервна система;
• Съответствие на функциите на мускулите синергисти и антагонисти;
• Факторите на околната среда – при висока температура гъвкавостта е по-добра, затова и мускулите се загряват преди тренировка, като затова спомага и горещата вана;
• Възрастта на половата принадлежност – обикновено гъвкавостта на тялото се губи с напредването на възрастта, а при жените е по-добре развита, отколкото при мъжете;
• Типът телосложение и индивидуалното развитие на тялото – на дадения етап има смисъл да се полагат усилия в тренировките, но резултатът винаги ще бъде индивидуален;

Гъвкавостта на различните стави не е еднаква. Зависи от типа става, от еластичността на нейните околни свръзки и сухожилия, способността на мускулите да се съкращават и да се отпускат.

В противовес на факторите, които осигуряват гъвкавостта на ставата има и такива, които ограничават гъвкавостта на нашето тяло. Към тях се отнасят:

• Споменатата по-горе възраст – гъвкавостта на тялото в детството и в старостта съществено се различава; от човек на преклонна възраст и не може да се очаква това, на което е способен организмът на един тийнеджър;
• Съотношението между колагеновата и еластиновата тъкан – то също се променя с възрастта; на еластичността и способността за разтягане на съединителната тъкан влияе нейния химически състав; колкото повече еластин, толкова повече се разтяга тъканта, но във всяка възраст колагенът е повече в сухожилията, а еластина – в ставите, ето защо и те се разтягат по-добре.
• Мускулен контрол и мускулен дисбаланс – гъвкавостта на тялото се намира в зависимост от адекватния мускулен баланс, координацията в положението на отделните звена на тялото и движенията, а проявленията на гъвкавостта се определят от мускулната сила; колкото по-висока е сложността на изпълняваното движение, толкова по-високо трябва да бъде нивото на концентрацията;
• Различните особености на проявления на рефлекси на разтягане и болкови такива;

Защо да развиваме гъвкавост на тялото?

Развитата гъвкавост е един от основните компоненти на общия тонус и добрата физическа форма. Упражненията за гъвкавост са включени във всички комплексни фитнес упражнения.

Те могат да изпълняват както отделно от останалите или в съчетание с всякакви други видове натоварвания. В тренировките участват не само ставите и сухожилията, но и мускулите.

Тъй като от тяхното добро разтягане зависи и гъвкавостта на тялото и общата пластика. Разтегнатите, развити мускули са по-малко предразположени към травми и по-бързо реагират на натоварване. Положителното влияние на гъвкавостта на тялото върху общото здраве може да се структурира по следния начин:

• Активизират се възстановителните процеси в организма;
• Повишава се издръжливостта на организма, закалява се имунитета;
• Понижава се вероятността от травми, тъй като се усъвършенства координацията на движенията;